Novosti


FELJTON – Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (1) PDF Print E-mail

SISAČKI PARTIZANSKI ODRED

Povijesno značenje pripada antifašističkoj Hrvatskoj i u tome što je baš u Hrvatskoj u okviru bivše Jugoslavije, osnovan prvi partizanski odred - Sisački partizanski odred, 22. lipnja 1941. godine. Djelovao je četiri mjeseca. Bio je sastavljen od 25 radnika, 42 seljaka i 15 intelektualaca, među kojima je bilo 72 Hrvata, 3 Srbina i 2 Slovenca. U toku NOR-a poginulo je 39 boraca. Još uvijek se iznose neke netočne činjenice o broju i sastavu Odreda, ali i pogrešne i tendenciozne ocjene o njegovoj ulozi

opširnije...
 
Antifašizam u 21. stoljeću : DA ILI NE PDF Print E-mail

U proteklih gotovo 100 godina riječ antifašizam doživljavala je razne promjene. Njen je prvobitni smisao odredila pojava fašizma u Italiji, nosilac kojeg je bio B.Mussolini i njegovi fašisti. Međutim, nakon završetka 2. svjetskog rata nije bila korištena u političkoj terminologiji za potrebe dnevne politike – ni približno kao danas. Smatralo se da je pobjedom antifašističke koalicije postignut cilj i da je time dokinuta potreba za isticanjem antifašističkih ideja.

opširnije...
 
Ankica Lepej je pristojna Hrvatska PDF Print E-mail

HDZ je pljačkao Hrvatsku.

To je pljačkaška stranka.

Nepravomoćno je osuđena za kriminal.

To što je HDZ odavno kriminaliziran potvrđuje da se sa Vladimirom Šeksom nešto ozbiljno događa. On nije dovoljno koncentriran, pa su mu mnoge krupne stvari poput tridesetogodišnje kriminalizacije hrvatskog društva pod okriljem HDZ-a promakle. Riječ je o sljepilu.

opširnije...
 
Banija – sinonim slobode govora PDF Print E-mail

Uništili su industriju i poljoprivredu.

Uništili su brodogradnju, kulturu i prosvjetu.

Opljačkali su i osiromašili zemlju.

HDZ je uništio Hrvatsku.

Ostao nam je jedino naš jezik, a krenuli su i na njega.

opširnije...
 
Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi* PDF Print E-mail

Prizor prvi

Potres u Zagrebu. Ljudi se iseljavaju iz srušenih i teško oštećenih kuća. Bolnice na Šalati, velike zgrade građene 1928. i 1930., iseljene kao neupotrebljive, glavna zgrada Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, građena 1909., iseljena zbog oštećenja, teško stradala bolnica u Petrovoj, izgrađena 1920., iseljena, bolnica na Jordanovcu, .. Šteta samo na zdravstvenim ustanovama u Zagrebu procijenjena na miljardu kuna.

U Hrvatskoj uvedena stroga ograničenja zbog epidemije COVID-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: „Odgađa se nabava borbenih aviona zbog krize uzrokovane koronom. O tome će se razgovarati nakon što prođe pandemija, kad gospodarska situacija bude bolja.“

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 212