Novosti


I Jovo i Ante kažu Banija PDF Print E-mail

Banija, namjerno zapuštena.

Ostavljena bez struje, bez vode, bez ceste i bez života i bez nade.

Baniju su ubijali, a toliko je Hrvatskoj dala.

Josif Runjanin, hrvatski skladatelj (8.12.1821. – 6.2.1878.), uz Baniju ga veže 1847. godina i kadetura u X. Banskoj graničarskoj pješačkoj pukovniji austro-ugarske vojske u Glini pod zapovjedništvom, u to vrijeme pukovnika, Josipa Jelačića. Rođen u srpskoj vinkovačkoj obitelji, porijeklom iz Loznice, opridjelivši se za vojnički poziv postati će časnikom, a 1865.g. ući će i u Hrvatski Sabor.

opširnije...
 
In memoriam: PDF Print E-mail

Zdenko Duplančić (1929. - 2020.)

Zdenko Duplančić bio je jedan od najmlađih boraca Prve proleterske brigade, sudjelovao je u oslobođenju Beograda i Zagreba, a nakon rata bio je na brojnim istaknutim dužnostima

opširnije...
 
Bosna i Hercegovina čuvarica Europe PDF Print E-mail

Dodikovo i Čovićevo ponašanje je sramotno, te je nespojivo s europskim vrijednostima koje se temelje na poštivanju osnovnih ljudskih prava i ravnopravnosti svakog pojedinca. Čović i HDZ BIH traže paradržavu po ugledu na Dodikovu Republiku Srpsku“, još početkom prošle godine je govorio Josip Juratović zastupnik SPD-a u Bundestagu, prvi i jedini Hrvat koji je izabran u njemački parlament. Taj bivši sindikalni aktivist rođen u Koprivnici 15.1.1959. g. u Njemačkoj je izuzetno cijenjen, ali u hrvatskim političkim krugovima baš i ne. Izjave koje je nedavno dao, su puno optimističnije od onih izrečenih prije godinu dana, a u njima dobronamjerno ukazuje da ukoliko BIH želi ići putem Europske Unije, treba preuzeti europski sistem zaštite ljudskih prava, te ujedno upozorava da „bez ravnopravnosti svih građana na cijelom dijelu države nema dalje. U 2021. godini slijede ozbiljne promjene Ustava koje bi riješile i hrvatsko pitanje, ali i presudu Suda u Strasbourgu Sejdić – Finci“.

opširnije...
 
Sjećanje na zajedničku borbu PDF Print E-mail

Otkrivanje spomen ploče u čast sovjetske i britanske vojne misije u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH Franjo Habulin otkrio je u utorak, 29. decembra spomen ploču u počast sovjetskoj i britanskoj vojnoj misiji i njihovoj pomoći u oslobađanju Jugoslavije i Hrvatske od nacifašističke okupacije.

opširnije...
 
Prijavljeno preko 460 natpisa govora mržnje PDF Print E-mail

U sklopu umjetničkog projetka "Usputno zlo" mapirano je preko 180 lokacija javnih površina širom Hrvatske na kojima stoje mrzilačke poruke upućene manjinskim skupinama poput "Za dom spremni", "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe" i sličnih

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 212