Novosti


Titov su spomenik bili sretni ljudi PDF Print E-mail

Iz teksta Tvrtka Jakovine u prigodi stote godišnjice Rapallskog ugovora, objavljenog nedavno u Jutarnjem listu, saznali smo za svojevremenu incijativu i prijedlog splitskog znanstvenika i političara, prvog ministra pomorstva a kasnije i ministra vanjskih poslova RH, sveučilišnog profesora međunarodnog prava i akademika Davorina Rudolfa, koju je on predstavio predsjedniku RH Franji Tuđmanu, da se za njihove zasluge u očuvanju hrvatskih teritorija kako oni nebi pripali Kraljevini Italiji u Splitu podigne spomenik predsjedniku SAD-a Woodrowu Wilsonu i ministru vanjskih poslova Kraljevine SHS Anti Trumbiću. Završetkom Prvog svjetskog rata i raspadom Austro-ugarske monarhije, te nastupanjem versajske Jugoslavije tj. Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, trebalo je utvrditi novu realnost i granicu između te dvije kraljevine, Italije i SHS. Taj je ugovor zaključen i potpisan 12.11.1920. g. u turističkom mjestu Rapallu 26 km od Genove, kojim su se trebala riješiti granična sporna pitanja.

opširnije...
 
European anti-fascism legacy – a tool for fight against contemporary forms of discrimination and intolerance PDF Print E-mail

Projekt: Europsko antifašističko naslijeđe - alat za borbu protiv suvremenih oblika diskriminacije i netolerancije

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Sl iz Slovenije započeo je provedbu projekta ''Europsko antifašističko naslijeđe. Projekt je financiran kroz program Europa za građane, Aktivnost 4. – Aktivno europsko sjećanje, a započeo je s implementacijom 10.10.2020. te će trajati 24 mjeseca.

opširnije...
 
Palmina čuva Hrvatsku PDF Print E-mail

Tuku me od jučer posloje podne i čitavu noć, izmjenilo ih se preko dvadeset. Svi me tuku i traže da priznam. Ali recite da Palmina zna umrijeti kao komunist. Ni riječi im nisam rekla“, govorila je 22-godišnja djevojka iz splitske Varoši, Palmina Piplović svojoj prijateljici Rini koja je posjetila u zatvoru, nakon što su je Nijemci dan prije 7.10.1944. godine uhapsili zbog održavanja partizanske veze u gradu i nagovaranja Nijemaca da se predaju pred skori dolazak oslobodilačke partizanske vojske u Split. Kada te jedinice dođu u grad 26.10. 1944. godine, Palmina ih neće dočekati. Ona će dva tjedna prije 10. listopada/oktobra biti obješena o stup električne rasvjete, a dva dana kasnije će je prijatelji sahraniti uz cestu nedaleko mjesta njenog stradavanja i mučeništva.

opširnije...
 
Predsjednik Židovske općine Zagreb pozvao Plenkovića da zabrani ustaške simbole PDF Print E-mail

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus pozvao je premijera Andreja Plenkovića da konačno donese zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje.

opširnije...
 
Uklonjen spomenik antifašizmu s Gradskh zidina – Muraja u Zadru PDF Print E-mail

Zadar jedan od najstarijih hrvatskih gradova vrlo bogate povijesti, pa se radi toga ponosi mnoštvom spomenika koji svjedoče burnoj i interesantnoj prošlosti. Poznato je da je Zadar sa svojim bliskim zaleđem bio pod okupacijom fašističke Italije pune 22 godine, sve do oslobođenja od strane jedinica Narodnooslobodilačke vojske (partizana) 31. listopada 1944. godine. Neki od zadarskih spomenika svjedoče i o tome vemenu. Zadarski kraj je dao šest narodnih heroja koji su se istaknuli svojim zalaganjem, a neki su uložili i živote za oslobađanje svoga grada i Hrvatske. Nekima od njih, odnosno grupi koja je u Zadru organizirala narod na ustanak 1941. godine, postavljeni su spomenici u znak zahvalnosti i sjećanja.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 199