Novosti


FELJTON Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (3) PDF Print E-mail

ŠAMARICA - KOLIJEVKA OTPORA

Na legendarnoj Šamarici bila je stalna baza partizanskih boraca. Tu su se nalazila vojna zapovjedništva i civilne ustanove, bolnice, radionice, tiskare i škole. Tu je formirana i 7. banijska divizija koja se proslavila u bitkama na Neretvi i Sutjesci...

opširnije...
 
FELJTON - Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (2) PDF Print E-mail

GLINSKA „BARTOLOMEJSKA NOĆ“

Gotovo osamdeset je godina od masovnog ubojstva muškaraca starijih od 15 godina u svibnju, te isto tako masovnog pokolja počinjenog u glinskoj pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice koncem srpnja i masovnog masakra početkom kolovoza, ističu se među mnoštvom drugih počinjenih zločina 1941. godine na području Banije.

opširnije...
 
FELJTON – Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (1) PDF Print E-mail

SISAČKI PARTIZANSKI ODRED

Povijesno značenje pripada antifašističkoj Hrvatskoj i u tome što je baš u Hrvatskoj u okviru bivše Jugoslavije, osnovan prvi partizanski odred - Sisački partizanski odred, 22. lipnja 1941. godine. Djelovao je četiri mjeseca. Bio je sastavljen od 25 radnika, 42 seljaka i 15 intelektualaca, među kojima je bilo 72 Hrvata, 3 Srbina i 2 Slovenca. U toku NOR-a poginulo je 39 boraca. Još uvijek se iznose neke netočne činjenice o broju i sastavu Odreda, ali i pogrešne i tendenciozne ocjene o njegovoj ulozi

opširnije...
 
Antifašizam u 21. stoljeću : DA ILI NE PDF Print E-mail

U proteklih gotovo 100 godina riječ antifašizam doživljavala je razne promjene. Njen je prvobitni smisao odredila pojava fašizma u Italiji, nosilac kojeg je bio B.Mussolini i njegovi fašisti. Međutim, nakon završetka 2. svjetskog rata nije bila korištena u političkoj terminologiji za potrebe dnevne politike – ni približno kao danas. Smatralo se da je pobjedom antifašističke koalicije postignut cilj i da je time dokinuta potreba za isticanjem antifašističkih ideja.

opširnije...
 
Ankica Lepej je pristojna Hrvatska PDF Print E-mail

HDZ je pljačkao Hrvatsku.

To je pljačkaška stranka.

Nepravomoćno je osuđena za kriminal.

To što je HDZ odavno kriminaliziran potvrđuje da se sa Vladimirom Šeksom nešto ozbiljno događa. On nije dovoljno koncentriran, pa su mu mnoge krupne stvari poput tridesetogodišnje kriminalizacije hrvatskog društva pod okriljem HDZ-a promakle. Riječ je o sljepilu.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 206