Novosti


Dani antifašizma u Opatiji 2016 PDF Print E-mail

U nastavku pogledajte program ovogodišnjih Dana antifašizma u Opatiji…

Read more...
 
UABA LIBURNIJE DODiJELILA ZAHVALNICU OŠ DRAGO GERVAIS - BREŠCA PDF Print E-mail

Odlukom predsjedništva UABA Liburnije od 21. siječnja 2016. godine dodjeljena je Zahvala Osnovnoj školi „Drago Gervais“- Brešca za poseban doprinos u radu Udruge i afirmaciju Narodno-oslobodilačke borbe i antifašističkih principa te jačanje ljudskih prava i demokracije.

Read more...
 
Sjećanje na Igmanski marš: POŠTOVANJEM PROŠLOSTI, GRADE SE PUTEVI BUDUĆNOSTI PDF Print E-mail

Na veličanstvenom skupu na igmanskom Velikom polju, brojne su delegacije, među njima i dubrovačkih antifašista, položile vijence i cvijeće na spomen-obilježje borcima Prve proleterske udarne brigade, koja je 28. siječnja. 1942. godine, uz nadljudske napore i žrtve, prošla preko Igmana. Samo istinskim poštovanjem prošlosti mogu se trasirati i graditi putovi budućnosti

Read more...
 
POVIJEST I SADAŠNJST : SELJAČKA BUNA od prije 443.godine PDF Print E-mail

Udruga antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb organizirala je odlazak članstva ZUABA Zagrebačke županije i Grada Zagreba na obilježavanje značajnog datuma slobodarske povijesti naroda Hrvatske, na 443. obljetnicu SELJAČKE BUNE – ODLUČUJUĆU BITIKU, čiji su neslavni kraj zorno prikazali brojni statisti kod Majsecovog mlina 13. veljače od 14 do 15 sati. Prikaz i komentar tadašnjih prilika, zbog kojih su kmetovi-slobodni seljani, bili prisiljeni na dizanje bune protiv tadašnje države i njihovih predstavnika-veleposjednika, a posebno zloglasnog i raskalašenog plemića Franje Tahija, je bio objektivan i pokazao je da je Hrvatski sabor donio pogrešnu protunarodnu odluku nazvavši zahtjev seljaka za ukidanje i smanjenje velikih poreza izdajom države. Kakve li sličnosti sa sadašnjošću, reći će mnogi.

Read more...
 
Hrvatski državni sabor PDF Print E-mail

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora, izabrani predsjednik, akademik Željko Reiner, održao je prigodni nastupni govor u kojem najavljuje „da će predložiti promjenu naziva Hrvatski Sabor u naziv HRVATSKI DRŽAVNI SABOR“. U javnom mnijenju ova je najava odmah poprimila vrlo kritične tonove s aspekta povijesne zbilje i zdravog razuma jer su u njoj kritičari opravdano vidjeli njegovanje i afirmaciju neslavne hrvatske prošlosti određene proglašenjem i postojanjem NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE.

Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 142 of 173