Novosti


Jela Godlar : ULJEZ PDF Print E-mail

UVOD U PRIPOVJETKU

Pripovijetku "ULJEZ" napisala sam prije petnaestak godina. Nisam našla izdavača dok je nije pročitao Branko Polić, tadašnji urednik "NOVOG OMANUTA", pa je 2002. godine tiskana u tom časopisu.

Osjećam da je sada u Hrvatskoj vrijeme da tu priču pročita veći broj čitatelja.

Read more...
 
Kultura u NOB: PARTIZANSKA KAZALIŠTA PDF Print E-mail

Iz okupiranog Zagreba prešla je ilegalno na oslobođeno područje potkraj travnja 1942. godine skupina umjetnika Hrvatskog narodnog kazališta. Prve priredbe za narod i Narodno-oslobodilačku vojsku dali su glumci – partizani u čast Prvog svibnja u Korenici i Donjem Lapcu.

 

Read more...
 
Vremeplov: PLATFORMA NARODNO-OSLOBODILAČKOG POKRETA PDF Print E-mail

Na planu neposrednih vojnih i političkih priprema za oružani ustanak i osnivanje oružanh jedinica bitne su vojne i političke odluke CK KPJ (CK KPH), donijete 10. travnja 1941. godine  u Zagrebu po ulasku njemačkih tenkova u grad

 

Ustaše su odmah nakon dolaska na vlast, zahvaljujući policijskom aparatu Banovine Hrvatske koji se stavio u njihovu službu, uhitili i pobili velik broj komunista. Već 12. travnja 1941. godine u Slavonskoj Požegi uhapšeni su svi članovi Mjesnog komiteta KP Hrvatske, a nekoliko dana nakon toga uhapšeno je u tom kotaru više od 300 članova Partije i SKOJ-a i njihovih simpatizera.

Read more...
 
Obljetnice: PROBOJ SRIJEMSKOG FRONTA PDF Print E-mail

U povodu 71. godišnice jedne od najtežih odlučujućih bitaka u Narodno-oslobodilačkom ratu izaslanstvo SABA RH položilo vijenac na Spomen obilježje „Sremski front“ kod Šida (Vojvodina)


Na mjestu proboja Srijemskog fronta, na 106. kilometru autoceste od Beograda prema Zagrebu, uz lijevu obalu rijeke Bosut, pokraj sela Adaševci podignuto je veličanstveno Spomen-obilježje „Sremski front“ čiji sadržaj trajno podsjeća sve naraštaje na jednu od najvećih i najtežih odlučujućih bitaka u NOR-u u kojoj je od 28. listopada do 13. travnja1945. godine poginulo 14.947 partizanskih boraca i saveznika.

Read more...
 
ČVRSTE VEZE HRVATSKIH I SLOVENSKIH PARTIZANA PDF Print E-mail

Susret veterana slovenskih i hrvatskih partizana simbolizira zahvalnost poginulim i ranjenim borcima Kozjanskog NOP odreda i brigade Matija Gubec 10. korpusa zagrebačkog ...

 

Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 144 of 180