Iz medija
Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti PDF Print E-mail
Wednesday, 18 July 2012 11:21

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su novinari ovjekovječili Povećaj Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti

Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca László Csatáry (97) uhićen je u Budimpešti, javljaju svjetski mediji. Uhićenje je stiglo tek nekoliko dana nakon što su britanski mediji objavili fotografiju nacista snimljenu u njegovu mađarskom skrovištu.

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su oni ovjekovječili.

Read more...
 
Antifašistički aktivisti u Mađarskoj na ulicama: Opsjedaju kuću nacističkog ratnog zločinca Laszla Csataryja PDF Print E-mail
Sunday, 15 July 2012 19:00

BUDIMPEŠTA - Antifašistički aktivisti u Mađarskoj održali su prosvjedni skup ispred kuće Laszla Csataryja, za kojega se sumnja da je nacistički ratni zločinac, odgovoran za organizaciju prijevoza više od 15.700 židova iz okupirane Čehoslovačke u koncentracijski logor Auschwitz.

Aktivisti Europske zajednice židovskih studenata lijepili su “ne nacizmu” i “nikad ne zaboravljamo” znakove na vrata Csatarayeve kuće u Budimpešti.

Prema direktoru bečkog Simon Wiesenthal centra Efraimu Zuroffu, centar je prošli tjedan predao nove dokazne materijale uredu državnog odvjetnika u Budimpešti, koji se tiču Csataryjeve uloge u transportu židova u drugom svjetskom ratu.

Read more...
 
U slavu podignut, zbog sujete srušen PDF Print E-mail
Saturday, 14 July 2012 14:58

Beograd bi svoj jubilej – sedam decenija od oslobađanja – mogao dočekati kao grad bez antifašističkog identiteta ili sa duboko skrivenim identitetom. Eksperiment je oproban sa imenima ulica, a nakon što je uspešno obavljen, red je da se pređe i na monumentalnija zdanja. Tako je, baš pred ovogodišnje obeležavanje nekadašnjeg Dana borca (4. jula), u Surčinu, predgrađu Beograda, uklonjen čitav spomenik borcima iz Srema u Narodnooslobodilačkom ratu. Nakon 55 godina ponosnog držanja na platou ispred zgrade opštine, spomenik je premešten u Bojčinsku šumu gde će, kako to lepo piše na sajtu opštine, biti revitaliziran, dok će se na staroj lokaciji “širiti kulturni i turistički sadržaji”.

Spomenik i jeste “revitaliziran” i na Dan borca se u šumi pored njega jeo pasulj, podsećalo se na dane početka pobune protiv nacizma, ali nije sve to baš prošlo bez negodovanja. A negodovali su uglavnom oni najstariji, ali i podmladak raznih partija proizašlih iz Saveza komunista.

Read more...
 
Ubijanje "nepoćudnih knjiga" PDF Print E-mail
Friday, 13 July 2012 18:55

Uništavanje knjiga tokom 90-ih proteklo je u potpunoj šutnji, uz odobravanje politike i brojnih intelektualaca, a najveća ironija svakog knjigocida i jest u tome da će na koncu svaki završiti u knjizi, rečeno je na promociji knjige "Knjigocid - uništavanje knjiga u Hrvatskoj tijekom 90-ih", autora Ante Lešaje, penzioniranog sveučilišnog profesora ekonomije. On je 20-ak godina istraživao uništavanje knjiga pisanih na ćirilici i djela srpskih autora po Hrvatskoj, ali i onih koja su se bavila antifašizmom i radničkim samoupravljanjem.

- Ante Lešaja je istraživao kako su se od 1992. sistematski uništavale knjige koje su se jezički, pismom, nacionalno, ideološki ili na neki drugi način razlikovale od stanja duha 90-ih godina u Hrvatskoj, rekao je predsjednik SNV Milorad Pupovac, ističući da je Lešaja svoje prve tekstove na tu temu objavio u splitskom "Feral Tribuneu", ali i u časopisu Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Read more...
 
Kako sam preživio dječji logor PDF Print E-mail
Sunday, 08 July 2012 14:52

Časne su se sestre držale loše, iako ne mogu reći da su ubijale djecu, ali su ih maltretirale i tukle. Sjećam se samo jedne dobre časne, koja je osjećala sažaljenje prema nama, priča Mihajlo Veljić, koji je kao dvanaestogodišnjak interniran u dječji logor u Jastrebarskom, ističe Mihajlo Veljić, nekadašnje kozaračko dijete i zatočenik u Jastrebarskom

Priča Mihajla Veljića jedna je od priča hiljada djece s Kozare, koja su nakon ustaško-njemačke ofenzive sredinom 1942. završila u logorima NDH-a. Veljić, rođen u Donjim Podgradcima kraj Bosanske Gradiške, u to je vrijeme bio dvanaestogodišnjak.

Read more...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 11 of 51