Vijesti
Ubijanje "nepoćudnih knjiga" PDF Print E-mail
Friday, 13 July 2012 18:55

Uništavanje knjiga tokom 90-ih proteklo je u potpunoj šutnji, uz odobravanje politike i brojnih intelektualaca, a najveća ironija svakog knjigocida i jest u tome da će na koncu svaki završiti u knjizi, rečeno je na promociji knjige "Knjigocid - uništavanje knjiga u Hrvatskoj tijekom 90-ih", autora Ante Lešaje, penzioniranog sveučilišnog profesora ekonomije. On je 20-ak godina istraživao uništavanje knjiga pisanih na ćirilici i djela srpskih autora po Hrvatskoj, ali i onih koja su se bavila antifašizmom i radničkim samoupravljanjem.

- Ante Lešaja je istraživao kako su se od 1992. sistematski uništavale knjige koje su se jezički, pismom, nacionalno, ideološki ili na neki drugi način razlikovale od stanja duha 90-ih godina u Hrvatskoj, rekao je predsjednik SNV Milorad Pupovac, ističući da je Lešaja svoje prve tekstove na tu temu objavio u splitskom "Feral Tribuneu", ali i u časopisu Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Read more...
 
Kako sam preživio dječji logor PDF Print E-mail
Sunday, 08 July 2012 14:52

Časne su se sestre držale loše, iako ne mogu reći da su ubijale djecu, ali su ih maltretirale i tukle. Sjećam se samo jedne dobre časne, koja je osjećala sažaljenje prema nama, priča Mihajlo Veljić, koji je kao dvanaestogodišnjak interniran u dječji logor u Jastrebarskom, ističe Mihajlo Veljić, nekadašnje kozaračko dijete i zatočenik u Jastrebarskom

Priča Mihajla Veljića jedna je od priča hiljada djece s Kozare, koja su nakon ustaško-njemačke ofenzive sredinom 1942. završila u logorima NDH-a. Veljić, rođen u Donjim Podgradcima kraj Bosanske Gradiške, u to je vrijeme bio dvanaestogodišnjak.

Read more...
 
Mesiću ovacije u Srbu, pravaša na prosvjedu jedva 50 PDF Print E-mail
Monday, 02 July 2012 19:02

Više od tri tisuće ljudi okupilo se u Srbu na proslavu 71. obljetnice ustanka naroda Like koji se ove godine održao u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i Srpskog narodnog vijeća. Autobusi su sudionike proslave dovozili iz Istre, Siska, Knina, Zadra, Beograda, a za ovu u ovaj dio Like došlo je mnogo privatnih auta s registracijama iz Srbije i BiH.

Sudionici proslave okupili su se oko spomenika usred Srba, a istovremeno se održavao i prosvjedni skup raznih struja pravaša na obližnjem parkiralištu pod jakim policijskim osiguranjem. Prema procjenama novinara skup je osiguravalo preko 200 policajaca, a pravaša koji su došli iz se okupilo jedva pedesetak.

Read more...
 
Savica Bolić, bolničarka vojno-partizanske bolnice Gudnoga: Spasili nas bukova šuma i zajedništvo PDF Print E-mail
Saturday, 30 June 2012 13:27
U bolnici Gudnoga liječeno je više od 2.500 boraca iz cijele Slavonije. Djelovala je tokom čitavog rata, a neprijatelj je nije uspio pronaći i uništiti jer su je čuvali stoljetna bukova šuma i zajedništvo srpskog i hrvatskog naroda
 
Osamdesetčetverogodišnja Savica Bolić i njezin suprug Dragić Bolić iz Gornjih Meljanja Dan antifašističke borbe obilježili su prisjećanjem na teške, ali ponosne dane Drugog svjetskog rata na Papuku. Baka Savica je posljednja živa bolničarka vojno-partizanske bolnice Gudnoga, izgrađene 1942. na nadmorskoj visini od 750 metara, u kojoj je liječeno više od 2.500 boraca iz cijele Slavonije.
Read more...
 
Smrt fašizmu, Jugoslaviji i komunizmu PDF Print E-mail
Wednesday, 27 June 2012 15:27
Državni vrh u Brezovici obilježio je Dan antifašističke borbe lupetajući gluposti. Nova se vlast hrvatske jugoslavenske i komunističke prošlosti odriče pokušavajući iz tog konteksta istovremeno ukrasti njegove najvrednije tekovine, što je vodi do povijesnog falsifikata pokazanog u Brezovici.
 
Držeći govor prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Brezovici, premijer Zoran Milanović nalupetao je popriličnu količinu gluposti, a posebno kada je rekao kako, za razliku od Hrvatske, nijedna druga država na svom području nije imala organiziran ozbiljan vojni pokret od 1941. do 1945. bez državne vlasti. "To u Evropi nitko nije imao, i po tome je Hrvatska drugačija i posebna", ustvrdio je ponosno hrvatski premijer, iako je potpuno isti pokret vojnog otpora, štoviše pod istim vodstvom, djelovao i na teritoriju drugih država bivše Jugoslavije.
Read more...
 
<< Start < Prev 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Next > End >>

Page 130 of 162