Vijesti
Antifašizam se još uvijek obezvređuje PDF Print E-mail
Thursday, 02 February 2012 11:03
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije održala je u srijedu 25. siječnja izvještajnu godišnju skupštinu. Predajući izvješće o radu, predsjednik Zvonko Golub počeo je općom ocjenom odnosa prema antifašistima u Hrvatskoj.
 
 
Novo svjetlo na remek-djelu Bogdana Bogdanovića: Kameni cvijet uvijek je bio više od spomenika PDF Print E-mail
Wednesday, 01 February 2012 10:54
Što simbolizira Kameni cvijet? “Mogao bih o tome napisati esej, ali najkraće - vjeru u život”, odgovorio je Ljubi R. Weissu Bogdan Bogdanović , autor skulpture u Jasenovcu. Arhitekt, teoretičar, profesor, nekadašnji gradonačelnik Beograda i disident Miloševićeva režima, Bogdanović je želio da cvijet koji otvara latice ka nebu i Suncu predstavlja simbol života i ponovnog rađanja, prevladavanja patnje.
Read more...
 
Oštećen spomenik civilnim žrtvama 2. svjetskog rata u Leprovici PDF Print E-mail
Tuesday, 31 January 2012 13:43
Spomen obilježje civilnim žrtvama fašizma u Lerovici, rad akademske kiparice Vere Dajht Kralj, oštećeno je u noći 27./28. siječnja. Još uvijek nepoznati počinitelji razbili su kamenu ploču na kojoj su bila ispisana imena trideset i troje mještana Leprovice koji su kao civilne žrtve rata živote izgubili u pokolju koji se dogodio 7. listopada 1944. godine.
 
Očevid su izvršili djelatnici Policijske postaje Dugo Selo, a u Leprovicu su posjetili i gradonačelnik Vlado Kruhak te predsjednik Gradskog vijeća Dugog Sela Stjepan Bertek. Oni su najoštrije osudili ovaj vandalski čin, najavili da će Grad Dugo Selo o svom trošku izvršiti sanaciju spomenika te izrazili nadu da će počinitelji ubrzo biti otkriveni. Inače spomen obilježje u Leprovici je obnovljeno 2003. godine upravo sredstvima Grada Dugog Sela.
Read more...
 
Na mjestu srušene u Praškoj: Počinje gradnja nove sinagoge u centru Zagreba PDF Print E-mail
Tuesday, 31 January 2012 13:25
Te Josipovićeve riječi moguća su naznaka da će se u Praškoj 7 u Zagrebu napokon početi graditi sinagoga, a takvu mogućnost otkrio nam je i Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.
 
- Najveći plan koji smo si zacrtali u ovoj godini svakako je izgradnja sinagoge. Tamo će se graditi mala sinagoga u spomen na onu koja je već bila na tom mjestu. Što će se još graditi i kakav će projekt biti u završnici, još nije sasvim poznato, no ono u što sam siguran jest da se politika u cijeli taj slučaj neće uplesti - kaže Kraus. A prema Krausu, uplitanje politike u gradnju sinagoge zapravo je veliki sukob između čelnika dviju židovskih zajednica u Zagrebu.
Read more...
 
Nasilje izaziva nasilje, to je lančana reakcija PDF Print E-mail
Tuesday, 31 January 2012 11:22
Filmom o životu Olega Mandića, posljednjeg čovjeka koji je napustio koncentracijski logor Auschwitz, u ponedjeljak je u kinu Valli obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji pada 27. siječnja.
 
"Godine kobnih iskustava obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom", autorskog tima Iris art iz Kastva, snimljen je 2005., a prikazan je u sklopuprojekta "Film u školi" te edukativnog projekta koji vode profesori povijesti i članovi Istarskog povijesnog društva Igor Šaponja i Igor Jovanović, a koji već godinama sakupljaju svjedočanstva uznika nacističkih logora.
Read more...
 
<< Start < Prev 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Next > End >>

Page 134 of 150