Vijesti
Srećan 80. rođendan, Antifa! PDF Print E-mail
Saturday, 16 June 2012 11:38
10. jula 1932. u Berlinu, na zajedničku inicijativu Komunističke Partije Nemačke (KPD), Socijaldemokrtaske Partije (SPD) i drugih levičarskih, sindikalnih i demokratskih pokreta osnovana je Antifašistička Akcija - militantna grupa koja će se svim sredstvima suprotstavljati nacističkim aktivistima. Iako dobro organizovani i spremni za ulične sukobe, antifašisti tada nisu uspeli da spreče dolazak nacista na vlast putem izbora. Ono što je usledilo, poznato je kao najmračniji deo ljudske istorije. Ipak, organizovani otpor fašistima nastavio je da postoji i nakon godina duge i krvave borbe, fašizam je vojno poražen. Nažalost, posao Antifa još uvek nije gotov. Gde god postoji fašistička pretnja, neophodno je da se organizuju Antifa grupe. Hrabro i dosledno protiv fašizma. Solidarnost je snaga! Antifa, srećan ti 80 rođendan!
Read more...
 
Lidice – simbol nacističke okrutnosti, ali i poraza PDF Print E-mail
Friday, 15 June 2012 08:06
Svi muški stanovnici Lidica, stariji od 15 godina, njih 173, strijeljani su 10. lipnja, a 26 žena i muškaraca koji tog dana nisu bili u mjestu strijeljani su kasnije u Pragu. Žene, njih 184, deportirane su u koncentracijski logor Ravensbrück, gdje ih je 53 umrlo. Većina djece deportirana je u logor Chelmno u Poljskoj gdje ih je 82 ubijeno ispušnim plinovima
 
U nedjelju se navršilo 70 godina od tragedije Lidica, sela 16 kilometara sjeverozapadno od Praga koje je do temelja uništeno u nacističkoj osveti 10. lipnja 1942. nakon što je od posljedica atentata koji su izvršili čehoslovački komandosi preminuo protektor Protektorata Češke i Moravske Reinhard Heydrich.
Read more...
 
Grad će poduprijeti antifašističke udruge PDF Print E-mail
Thursday, 14 June 2012 12:03
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo održali su sastanak s vodstvom Udruge antifašista i antifašističkih boraca Dubrovnika.
 
Predstavnici udruge iznijeli su niz poteškoća s kojima se susreću u radu udruge te prijedloge za poboljšanje podizanja svijesti o važnosti očuvanja uspomene na Narodnooslobodilačku borbu na području Dubrovnika.
 
Gradonačelnik je najavio povećanje proračunskih izdvajanja za aktivnosti udruge prilikom rebalansa proračuna. Izrazio je podršku stavu antifašističkih aktivista da ljudi koji su doprinijeli antifašizmu na području Dubrovnika dobiju primjeren tretman u imenovanju ulica i trgova te je preporučio suradnju nadležnog odbora Gradskog vijeća.
Read more...
 
Priopćenje sa sjednice Predsjedništva SABA RH PDF Print E-mail
Wednesday, 13 June 2012 12:08
Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na sjednici održanoj 12. lipnja 2012. raspravljalo je o Aktuelnoj problematici odnosa prema antifašizmu u Republici Hrvatskoj te je, između ostaloga, usvojilo sljedeće Zaključke:
 
• Odnos prema antifašisizmu u Republici Hrvatskoj ocjenjuje se krajnje zabrinjavajućim, a odnos prema tradicijama NOB-a suprotnim temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske, međunardnim konvencijama i standardima;
Read more...
 
Festival mađarskih fašista najuren iz Kanjiže PDF Print E-mail
Tuesday, 12 June 2012 12:32
Antifašistička akcija Novog Sada obaveštava javnost da se profašistiki festival EMI Tabor neće održati ove godine u Vojvodini.
 
Zahvaljujući zajedničkom radu antifašista iz Vojvodine i Mađarske festival je otkazan. Ovo je velika pobeda svih iskrenih antifašista i rezultat višegodišnje borbe, ne samo antifašističke akcije Novog Sada, već svih onih antifašista i antifašistkinja koji su digli glas protiv održavanja ovog festivala. Mi znamo da je ovo tek početak borbe i da protagonisti fašističkih ideja neće prestati da šire svoje opasne i bolesne ideje, ali smatramo da ovaj uspeh može da posluži kao primer da se fašizmu može efikasno suprotstaviti. Kroz našu višegodišnju borbu upeli smo da dokažemo da Emi Tabor nije nikakav omladinski festival, već skup ordinarnih fašista koji pod parolom zaštite nacionalnih interesa podstiču nasilje i raspiruju nacionalnu rasnu i versku mržnju.
Read more...
 
<< Start < Prev 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Next > End >>

Page 135 of 166