Vijesti
Drugu Mići ne pakovati PDF Print E-mail
Monday, 11 June 2012 12:20
Lanjsko sramotno hapšenje Josipa Boljkovca, prvog ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske i bivšeg partizana, kojeg su Karamarkovi jurišnici priveli pod optužbom za ratni zločin, izazvalo je ogorčenje u antifašističkom dijelu javnosti. Iako se svi načelno slažu da nijedan zločin ne smije ostati nekažnjen, teško se oteti dojmu da je privođenje starca bila Karamarkova predizborna predstava, u službi njegovih osobnih političkih ambicija koje su kasnije isplivale na površinu. One su uključivale približavanje desnim snagama što pokušavaju rehabilitirati državu protiv koje su se antifašisti borili ili barem izjednačiti krivnju ustaša i partizana za počinjene zločine.
Read more...
 
Reprezentacija Hrvatske odabrala žrtve komunizma PDF Print E-mail
Sunday, 10 June 2012 07:29
Hrvatska nogometna reprezentacija neće po uzoru na reprezentacije Njemačke, Engleske, Italije i Nizozemske posjetiti koncentracijski logor Auschwitz i odati počast žrtvama holokausta, piše Jutarnji list
 
Odlučio je tako Hrvatski nogometni savez, a kao glavni razlog navodi činjenicu da je Auschwitz od Warke, grada u kojem je smještena hrvatska momčad, udaljen oko 300 kilometara. Predsjednik HNS-a Vlatko Marković za Jutarnji ističe da “svatko ima pravo na svoje mišljenje”, a da je sam svojedobno, u vrijeme Jugoslavije, posjetio zloglasni nacistički logor u kojem je ubijeno više od milijun ljudi.
Read more...
 
S Hitlerovim avionom preletio Rusima PDF Print E-mail
Saturday, 09 June 2012 14:16
U zrakoplovu Luftwaffea bombardirao je u siječnju 1942. njemačku kolonu u Rusiji, da bi u lipnju iste godine, avionom Dornier Do-17z, preletio Sovjetima. Ispitivao ga je zloglasni šef Staljinove tajne policije Lavrentij Berija, a Hitler mu je potpisao osmrtnicu. Nakon prestanka ratnog kaosa, Tito mu je poslao telegram zahvale jer je oborio svjetski rekord u broju padobranskih skokova: slaveći u svibnju 1950. Brozov rođendan, u samo 16 sati skočio je s padobranom čak 75 puta.
 
Sve to su dijelovi biografije Milivoja Boroše, 91-godišnjeg pukovnika avijacije koji će 25. lipnja obilježiti 70 godina od dramatična preleta Sovjetima u zrakoplovu njemačke vojske, ali s hrvatskom posadom. Boroša u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci goste dočekuje s pripremljenom dokumentacijom, fotografijama i bilješkama događaja koji su mu obilježili buran život. Letio je za pet vojski: bio je narednik u zrakoplovstvu Kraljevine Jugoslavije, pilot-navigator NDH-a, pilotirao je za Luftwaffe i sovjetsku avijaciju, da bi u mirovinu, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, otišao kao pukovnik Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva.
Read more...
 
Od 80 pitanja ni jedno o partizanima, ustašama ni logorima PDF Print E-mail
Friday, 08 June 2012 11:24
Ako su pitanja za državnu maturu iz hrvatskoga jezika bila sporna, onda su ona za državnu maturu iz povijesti naprosto skandalozna.
 
Nije riječ toliko o samim pitanjima, koja od učenika ne traže ništa više od puke faktografije, nego o tome da su sva sporna, traumatična razdoblja iz suvremene povijesti, kako nacionalne, tako i svjetske, naprosto prešućena.
 
Drugi svjetski rat za sastavljače pitanja naprosto ne postoji. Od 80 pitanja državne mature tom je razdoblju posvećeno samo jedno i odnosi se na Atlantsku povelju.
Read more...
 
Podigli bistu Nikoli Demonji: obilježili 70 godina dolaska Banijske proleterske čete u Slavoniju PDF Print E-mail
Tuesday, 05 June 2012 17:21
STRIJEŽEVICA – Obilježavajući 70. godišnjicu dolaska Banijske proleterske čete u Slavoniju i ove naše krajeve Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega položila je vijence na prošle godine obnovljenu grobnicu komandantu čete Nikoli Demonji, te postavila spomen bistu i obnovila spomenik u Striježevici.
 
Na svečanosti su nazočile delegacije udruga antifašista iz Osijeka, Slatine, Slav. Broda, Orahovice, Vukovara, Pakraca, Lipika i Daruvara, delegacija antifašista iz Petrinje iz Demonjine Banije, te Saveza boraca iz Lačarke u Srijemu, delegacija Saveza antifašista RH s predsjednikom Ratkom Maričićem i zamjenik Župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić.
Read more...
 
<< Start < Prev 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Next > End >>

Page 136 of 166