Vijesti
Obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina od fašista PDF Print E-mail
Thursday, 10 May 2012 16:39
Kod spomen kosturnice na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule antifašiste koji su braneći Grad Varaždin izgubili život u borbi s fašističkim okupatorom.
 
Uz predstavnike Zajednice antifašističkih boraca Varaždinske županije i predstavnike Grada Varaždina, počast je odalo i izaslanstvo Varaždinske županije na čelu sa predsjednicom Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić .
 
U izaslanstvu su bili i zamjenica župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica i koordinator za udruge branitelja Varaždinske županije Vjeran Rožić.
Read more...
 
Govor na obljetnici Bitke na Neretvi PDF Print E-mail
Wednesday, 09 May 2012 19:19
Četvrta neprijateljska ofenziva (20. siječnja – 31. ožujka 1943.) JE planirana i izvedena u dvije faze (Weiss I. i II.). za cilj imala je uništiti Jugoslavensko ratište - odnosno „Titovu državu“. Bitka na Neretvi (Weiss II.) – Bitka za ranjenike i bolesne partizane (od 09.02. – 23.02.) je takva ratna epopeja kakvu nije zabilježila povijest u Europi.
 
Organizatori 69. obljetnice su: SABNOR-BiH, SABNOR – Jablanica, Društvo „J.B.Tito“ – Jablanica i Muzej „Bitke za ranjenike na Neretvi“.
Read more...
 
Oživljavanje Dana oslobođenja PDF Print E-mail
Wednesday, 09 May 2012 11:07
Obilježavanje godišnjice oslobođenja Zagreba 8. maja 1945, koja je 20 godina bila prešućivana, ponovno se preselilo u zagrebačke javne prostore zahvaljujući većem broju nevladinih organizacija i pojedinaca potaknutih inicijativom Ujedinjeni protiv fašizma.
 
Na više zagrebačkih trgova upriličena je podjela listova s narodnooslobodilačkom poezijom u izboru Miloša Đurđevića. Na tribini “Vrijednosti antifašizma danas” učestvovali su Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Juraj Hrženjak, antifašist i učesnik NOB-a, autor brojnih knjiga i radova, voditeljica Documente Vesna Teršelič i Dragan Markovina, historičar s Filozofskog fakulteta u Splitu, uz moderaciju Eugena Jakovčića iz inicijative Ujedinjeni protiv fašizma.
Read more...
 
Dan oslobođenja Zagreba u čast Krsti Ljubičiću PDF Print E-mail
Tuesday, 08 May 2012 19:35
Nakon krvave četverogodišnje okupacije i terora kvislinškog režima, prije točno 67 godina, Zagreb je konačno izborio slobodu. Prve jedinice Narodnooslobodilačke vojske ušle su u grad 8. svibnja u 11 sati s južne strane Savskog mosta, dok su tokom jutra vođene borbe za radio-stanicu u Vlaškoj ulici. Istovremeno je dio boraca prešao na desnu obalu Save i opkolio odašiljač-prijemnik nakon čega su se domobrani predali bez borbe.
 
Time je završila slavna epopeja zagrebačkih ilegalaca, ali i svih onih Zagrepčana koji su se borili u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske širom zemlje, te konačno stigla očekivana i teško izvojevana sloboda svih naših naroda.
Read more...
 
Poginulih nema samo na Bleiburgu, nego i na Tjentištu PDF Print E-mail
Monday, 07 May 2012 17:31
Kad je već zadnja godina "isplate" za komemoraciju na Bleiburškom polju, molim premijera da i meni omogući da zadnji put (bio sam jednom prije 30 godina), jer imam 71 godinu, odem na Tjentište.
 
 
<< Start < Prev 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Next > End >>

Page 139 of 166