Vijesti
Obilježena obljetnica III. zasjedanja ZAVNOH-a PDF Print E-mail
Friday, 11 May 2012 09:42
U Topuskom se proslavio Dan pobjede nad fašizmom kao i 68. obljetnica III. zasjedanja ZAVNOH-a.
 
Predsjednik Sabora, Boris Šprem i ostali izaslanici položili su vijence i zapalili svijeće za sve one koji su se u 2. svjetskom ratu oštro borili protiv fašizma.
 
Predsjednik Sabora naglasio je kako je već tada, na III. zasjedanju ZAVNOH-a, Hrvatska postala slobodna država i položila temelje za njezin samostalni napredak.
 
"III. zasjedanje ZAVNOH-a je događaj koji nas ispunjava ponosom jer su tada iskreni hrvatski domoljubi i antifašisti postavili temelje suvremene hrvatske države i ujedno najavili pobjedu protiv nacizma i fašizma", rekao je Boris Šprem, predsjednik Sabora.
Read more...
 
Nacistički circulus vitiosus! PDF Print E-mail
Thursday, 10 May 2012 17:58
Svibanj je mjesec kad se pojavljuju aveti poraženih ustaških snaga u Zagrebu na Trgu Maršala Tita i Bleiburgu, na mjestu konačnog vojničkog poraza svojih snaga. Nariču nad svojom sudbinom i druge okrivljuju za zla koje su počinili njihovi uzori, poznati ratni zločinci: Rafael Boban, Jure Francetić, Maks Vjekoslav Luburić i drugi.
 
Nevjerojatno je sljepilo tih ljudi. Deklariraju se kršćanima, koji sadržajem kršćanstva doista nemaju baš ništa.
Read more...
 
Obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina od fašista PDF Print E-mail
Thursday, 10 May 2012 16:39
Kod spomen kosturnice na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule antifašiste koji su braneći Grad Varaždin izgubili život u borbi s fašističkim okupatorom.
 
Uz predstavnike Zajednice antifašističkih boraca Varaždinske županije i predstavnike Grada Varaždina, počast je odalo i izaslanstvo Varaždinske županije na čelu sa predsjednicom Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić .
 
U izaslanstvu su bili i zamjenica župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica i koordinator za udruge branitelja Varaždinske županije Vjeran Rožić.
Read more...
 
Govor na obljetnici Bitke na Neretvi PDF Print E-mail
Wednesday, 09 May 2012 19:19
Četvrta neprijateljska ofenziva (20. siječnja – 31. ožujka 1943.) JE planirana i izvedena u dvije faze (Weiss I. i II.). za cilj imala je uništiti Jugoslavensko ratište - odnosno „Titovu državu“. Bitka na Neretvi (Weiss II.) – Bitka za ranjenike i bolesne partizane (od 09.02. – 23.02.) je takva ratna epopeja kakvu nije zabilježila povijest u Europi.
 
Organizatori 69. obljetnice su: SABNOR-BiH, SABNOR – Jablanica, Društvo „J.B.Tito“ – Jablanica i Muzej „Bitke za ranjenike na Neretvi“.
Read more...
 
Oživljavanje Dana oslobođenja PDF Print E-mail
Wednesday, 09 May 2012 11:07
Obilježavanje godišnjice oslobođenja Zagreba 8. maja 1945, koja je 20 godina bila prešućivana, ponovno se preselilo u zagrebačke javne prostore zahvaljujući većem broju nevladinih organizacija i pojedinaca potaknutih inicijativom Ujedinjeni protiv fašizma.
 
Na više zagrebačkih trgova upriličena je podjela listova s narodnooslobodilačkom poezijom u izboru Miloša Đurđevića. Na tribini “Vrijednosti antifašizma danas” učestvovali su Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Juraj Hrženjak, antifašist i učesnik NOB-a, autor brojnih knjiga i radova, voditeljica Documente Vesna Teršelič i Dragan Markovina, historičar s Filozofskog fakulteta u Splitu, uz moderaciju Eugena Jakovčića iz inicijative Ujedinjeni protiv fašizma.
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 142 of 169