Vijesti
Obilježena 71. obljetnica proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu PDF Print E-mail
Friday, 20 July 2012 12:26

Komemorativnim skupom udruge Saveza antifašističkih boraca Hrvatske obilježile su u subotu 14. srpnja 71. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu. Sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 zloglasnih ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti.

U Kerestincu je bilo smješteno 111 osoba, a nakon što su 9. srpnja 1941. godine u Zagrebu strijeljani Božidar Adžija, Otokar Keršovani i Ognjen Prica, ostali zatvorenici u noći s 13. na 14. srpnja odlučuju se na proboj iz logora. Većina ih je prilikom proboja ubijena ili uhićena te kasnije strijeljana. Samo se 13 logoraša uspjelo spasiti.

Read more...
 
Antifašizam pred izazovima suvremenosti PDF Print E-mail
Thursday, 19 July 2012 15:02

Antifašizam pred izazovima suvremenosti Zbornik radova nastao je u okviru istraživačkog projekta Od glorifikacije do odbacivanja: 70 godina od početka rata i antifašističkog ustanka u Jugoslaviji.

Istraživački projekt je tijekom 2011. godine realizirala Alternativna kulturna organizacija – AKO iz Novog Sada uz podršku beogradskog Foruma za slobodu odgoja Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Zbornik obuhvaća četiri cjeline: Suvremenici fašizma, Ideološki temelji revizionizma, Antifašizam kao žrtva povijesnog revizionizma i političkog relativizma te Kultura sjećanja. Tekstove u knjizi između ostalih potpisuju: Olivera Milosavljević, Todor Kuljić, Ranko Končar, Olga Manojlović Pintar Yvonne Robel i drugi.

Read more...
 
Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti PDF Print E-mail
Wednesday, 18 July 2012 11:21

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su novinari ovjekovječili Povećaj Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti

Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca László Csatáry (97) uhićen je u Budimpešti, javljaju svjetski mediji. Uhićenje je stiglo tek nekoliko dana nakon što su britanski mediji objavili fotografiju nacista snimljenu u njegovu mađarskom skrovištu.

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su oni ovjekovječili.

Read more...
 
Antifašistički aktivisti u Mađarskoj na ulicama: Opsjedaju kuću nacističkog ratnog zločinca Laszla Csataryja PDF Print E-mail
Sunday, 15 July 2012 19:00

BUDIMPEŠTA - Antifašistički aktivisti u Mađarskoj održali su prosvjedni skup ispred kuće Laszla Csataryja, za kojega se sumnja da je nacistički ratni zločinac, odgovoran za organizaciju prijevoza više od 15.700 židova iz okupirane Čehoslovačke u koncentracijski logor Auschwitz.

Aktivisti Europske zajednice židovskih studenata lijepili su “ne nacizmu” i “nikad ne zaboravljamo” znakove na vrata Csatarayeve kuće u Budimpešti.

Prema direktoru bečkog Simon Wiesenthal centra Efraimu Zuroffu, centar je prošli tjedan predao nove dokazne materijale uredu državnog odvjetnika u Budimpešti, koji se tiču Csataryjeve uloge u transportu židova u drugom svjetskom ratu.

Read more...
 
U slavu podignut, zbog sujete srušen PDF Print E-mail
Saturday, 14 July 2012 14:58

Beograd bi svoj jubilej – sedam decenija od oslobađanja – mogao dočekati kao grad bez antifašističkog identiteta ili sa duboko skrivenim identitetom. Eksperiment je oproban sa imenima ulica, a nakon što je uspešno obavljen, red je da se pređe i na monumentalnija zdanja. Tako je, baš pred ovogodišnje obeležavanje nekadašnjeg Dana borca (4. jula), u Surčinu, predgrađu Beograda, uklonjen čitav spomenik borcima iz Srema u Narodnooslobodilačkom ratu. Nakon 55 godina ponosnog držanja na platou ispred zgrade opštine, spomenik je premešten u Bojčinsku šumu gde će, kako to lepo piše na sajtu opštine, biti revitaliziran, dok će se na staroj lokaciji “širiti kulturni i turistički sadržaji”.

Spomenik i jeste “revitaliziran” i na Dan borca se u šumi pored njega jeo pasulj, podsećalo se na dane početka pobune protiv nacizma, ali nije sve to baš prošlo bez negodovanja. A negodovali su uglavnom oni najstariji, ali i podmladak raznih partija proizašlih iz Saveza komunista.

Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 142 of 175