Vijesti
Lipa (ne)živi samo jedan dan PDF Print E-mail
Thursday, 03 May 2012 10:19
Komemoracija na 269 mještana ubijenih u svirepom fašističkom zločinuLIPA Nismo ideologija, nismo ni politička stranka, mi smo glas istine. One istine koja svjedoči o neljudskom činu onih koji su 269 ljudi na ovom mjestu poslali u smrt. To nisu bile nikakove horde s Istoka, to su bili »civilizirani« Europejci.
 
 
Pala zvijezda! PDF Print E-mail
Tuesday, 01 May 2012 14:15
U Identitetu broj 160 pisali smo naš novinar Ninoslav Kopač pisao je o Srbu u tekstu pod naslovom „Rakijada poticaj bržoj obnovi devastiranog spomenika ustanku“. U tekstu je između ostalog pisalo i: „To je skroman spomenik koji se sastoji od jedne, mitraljeskim mecima izrešetane, spomen ploče na kojoj se jedva može pročitati tekst, a na vrhu je bila crvena zvijezda petokraka. I ta zvijezda je platila svoj danak nekom oslobodiocu u Oluji. Međutim, Komunalno poduzeće iz Gračaca postavilo je novu zvijezdu, istina bijelu, pa i naši prijatelji Amerikanci ih imaju pedeset, možemo onda i mi imati jednu na spomeniku kojeg ionako nitko ne obilazi. Crvena bi opet nekom domoljubu iz Bosne koji su uglavnom naselili ovaj opustošeni kraj mogla „dignuti živac“, jer posljednjih 20 godina crveno ovdje nije u modi, a crna boja koju koja tom domoljublju više prirasta srcu nije primjerena za zvijezdu petokraku.
Read more...
 
Posljednja od dvadeset junakinja iz Auschwitza PDF Print E-mail
Monday, 30 April 2012 18:58
U budućoj ‘hrvatskoj sobi’ u Auschwitzu posebno će mjesto imati priča o nevjerojatnoj hrabrosti 20 dalmatinskih i bosanskih partizanki. Samo je jedna od njih još uvijek živa i može nam reći što se zapravo dogodilo.
 
Hrvatska i Bosna i Hercegovina počele su rad na izradi zajedničkog postava o logorašima s našeg područja u spomen-muzeju najstrašnijeg nacističkog konclogora Auschwitz, kaže nam kustosica Hrvatskog povijesnog muzeja Nataša Mataušić. Naime, u Muzeju Auschwitz svaka zemlja odakle su dolazili logoraši imala je svoj zasebni prostor i postav, pa je tako bilo i s Jugoslavijom. Takav je, kaže Mataušić, izložbeni postav još od 60-ih godina prošlog stoljeća te je osim činjenice da predstavlja zemlju koje više nema, danas i muzeološki anakron: prilično je ideologiziran, politiziran i s nepouzdanim podacima poput onih o 700 tisuća pobijenih u Jasenovcu.
Read more...
 
Između 8. maja i 9. svibnja PDF Print E-mail
Saturday, 28 April 2012 12:26
Memorijskim inženjeringom nakon 1990. godine demontiran je cijeli jedan korpus društvenog sjećanja. U drugi plan pala je memorija koja se ticala tekovina antifašističke borbe, partizanskog pokreta i komunističke revolucije. Kao jedna od žrtava renominacije javnih prostora pala je i Ulica 8. maja 1945., kako se do prije 22 godine zvao jedan Zeleni val u zagrebačkom Donjem gradu.
 
Međutim, pitanje je koliko danas ima onih koji znaju što se uopće dogodilo tog 8. maja 1945. i čega bismo se zapravo trebali sjećati. Kako smo i sami pomalo zaboravni, u pomoć smo pozvali Sašu Šimpragu, novinara, publicista i čestog suradnika naših novina.
Read more...
 
Crni fond HDZ-a: Thompsonu zbog utaje poreza prijeti minimalno ŠEST MJESECI zatvora? PDF Print E-mail
Friday, 27 April 2012 11:04
ZAGREB - Pjevač Marko Perković Thompson mogao bi završiti u zatvoru barem na šest mjeseci ako Državno odvjetništvo odluči pokrenuti kazneni postupak protiv njega. Po važećem zakonu, tolika je minimalna kazna za utaju poreza u iznosu većem od 10.000 kuna.
 
Za razliku od uređenih država, u Hrvatskoj se domoljublje još ne mjeri po tome koliko tko državi daje i koliko joj je uplatio poreza, pa je plaćanje na crno jako rašireno, a kazneni postupci protiv utajivača rijetki. Porezna je uprava svakako dužna obračunati neplaćeni porez s pripadajućim kamatama i proslijediti slučaj sudu.
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 143 of 169