Vijesti
Smrt fašizmu, Jugoslaviji i komunizmu PDF Print E-mail
Wednesday, 27 June 2012 15:27
Državni vrh u Brezovici obilježio je Dan antifašističke borbe lupetajući gluposti. Nova se vlast hrvatske jugoslavenske i komunističke prošlosti odriče pokušavajući iz tog konteksta istovremeno ukrasti njegove najvrednije tekovine, što je vodi do povijesnog falsifikata pokazanog u Brezovici.
 
Držeći govor prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Brezovici, premijer Zoran Milanović nalupetao je popriličnu količinu gluposti, a posebno kada je rekao kako, za razliku od Hrvatske, nijedna druga država na svom području nije imala organiziran ozbiljan vojni pokret od 1941. do 1945. bez državne vlasti. "To u Evropi nitko nije imao, i po tome je Hrvatska drugačija i posebna", ustvrdio je ponosno hrvatski premijer, iako je potpuno isti pokret vojnog otpora, štoviše pod istim vodstvom, djelovao i na teritoriju drugih država bivše Jugoslavije.
Read more...
 
Priopćenje sa sjednice Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik održane 26. lipnja 2012. godine PDF Print E-mail
Wednesday, 27 June 2012 12:25
Povodom Dana antifašističke borbe – 22. lipnja Udruga antifašista Dubrovnik pripremila je i organizirala komemorativni skup u četvrtak, 21. Lipnja u 19 sati, u suradnji sa Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije i Društvom Tito Dubrovnik, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika. Kako su pripreme uspješno okončane, program komemoracije i učesnici definirani, od 11. do 14. lipnja upućene su pozivnice, između ostalih i na adrese Županije Dubrovačko-neretvanske. O terminu održavanja komemoracije telefonom i pismeno je 12. lipnja obaviješteno Boninovo doo Dubrovnik, a u zakonskom roku vrijeme i mjesto održavanja komemorativnog skupa je prijavljeno PU Dubrovačko neretvanskoj.
Read more...
 
U povodu 71. obljetnice Dana antifašističkog ustanka naroda Hrvatske PDF Print E-mail
Wednesday, 27 June 2012 11:41
Dame i gospodo, drugarice i drugovi, dozvolite mi, da vas u ime Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Split i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije srdačno pozdravim i da vam čestitam Dan ustanka antifašističkog naroda Hrvatske. Dan Europe i Dan državnosti Republike Hrvatske.
 
Poštovani, formiranjem Sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941., u Žambenskoj šumi kod Siska i izvođenje diverzantske akcije na pruzi između Siska i Lekenika proglašeno je Danom ustanka antifašističkog naroda Hrvatske.
Read more...
 
Prvi ustaški logor kao dio politike istrebljenja PDF Print E-mail
Monday, 25 June 2012 21:53
Kod Šaranove Jame na Velebitu na Dan sjećanja na Jadovno, 24. juna, održani su parastos i komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno kod Gospića, ubijanih u proljeće i ljeto 1941., sa koje je poručeno da se žrtve ne smiju zaboraviti, niti negirati, ali niti na mračno mjesto Jadovnog u historiji zločina na ovim prostorima.
 
- Zločini u Jadovnom matica su svih kasnijih zločina druge polovine 20. vijeka u Hrvatskoj i BiH, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema Milorad Pupovac, ističući da mjesta kao Jadovno pokazuju da je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Srba, Židova, Roma i svih ostalih koji su ocijenjeni kao neprijatelji režima.
Read more...
 
Govor Jurja Hrženjaka na komemoraciji u Jadovnom PDF Print E-mail
Monday, 25 June 2012 10:19
U ime SABA RH pozdravljam gospodina Milorada Pupovca izaslanika predsjednika Sabora Republike Hrvatske, pokrovitelja ove komemoracije. Dozvolite mi da pozdravim i gospodina Borisa Šprema predsjednika Sabora koji, na žalost, zbog bolesti nije mogao biti prisutan ovom svečanom skupu, iako je to želio. Želimo mu da što prije ozdravi i da nastavi obavljanje svoje teške i odgovorne dužnosti predsjednika Sabora Republike Hrvatske. Pozdravljam i sve prisutne!
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 143 of 175