Vijesti
Podigli bistu Nikoli Demonji: obilježili 70 godina dolaska Banijske proleterske čete u Slavoniju PDF Print E-mail
Tuesday, 05 June 2012 17:21
STRIJEŽEVICA – Obilježavajući 70. godišnjicu dolaska Banijske proleterske čete u Slavoniju i ove naše krajeve Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega položila je vijence na prošle godine obnovljenu grobnicu komandantu čete Nikoli Demonji, te postavila spomen bistu i obnovila spomenik u Striježevici.
 
Na svečanosti su nazočile delegacije udruga antifašista iz Osijeka, Slatine, Slav. Broda, Orahovice, Vukovara, Pakraca, Lipika i Daruvara, delegacija antifašista iz Petrinje iz Demonjine Banije, te Saveza boraca iz Lačarke u Srijemu, delegacija Saveza antifašista RH s predsjednikom Ratkom Maričićem i zamjenik Župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić.
Read more...
 
Hrvatska policija uhitila heroinu prosvjeda u Turskoj PDF Print E-mail
Monday, 04 June 2012 20:03
Kao studentica medicine sudjelovala je u prosvjedu protiv skandaloznog antiterorističkog zakona koji su osudili Vijeće Europe i Amnesty International s još 45 osoba. Mnogi od njih morali su pobjeći iz Turske. Govori četiri jezika. Ali ne i jezik hrvatske policije.
 
Liderica turskih studentskih prosvjeda, 33-godišnja Bašak Šahin Duman uhićena je u utorak ujutro na aerodromu Pleso temeljem međunarodne tjeralice koju je za njom raspisala Turska prije nekoliko dana.
 
Kako su nam ispričali njezin suprug Mesut Duman i prijatelj Nikola Vukobratović, na Županijskom sudu joj je dodijeljen ekstradicijski pritvor do ponedjeljka kada se može žaliti. Duman je rođen u Njemačkoj i ima tamošnje državljanstvo, no njegova supruga Bašak ondje ima samo stalno boravište budući da državljanstvo može steći tek nakon višegodišnjeg procesa.
Read more...
 
Veliki sukobi i ulične borbe u Hamburgu - tisuće antifašista sukobilo se s policijom kako bi spriječili neo-nacističku paradu, najmanje 700 uhićenih PDF Print E-mail
Monday, 04 June 2012 18:31
Tisuće antifašista u njemačkom gradu Hamburgu okupilo se na demonstracijama protiv neo-nacističkog marša kako bi im blokirali prolaz i spriječili njihovu paradu na ulicama grada.
 
Oko 10.000 prosvjednika protiv krajnje desnice na Rathausplatzu je marširalo pod parolom "Hamburg pokazuje svoje pravo lice."
 
Nasuprot velikom okupljanju antifašista, grupa od nekih 700-tinjak neo-nacista pokušala je organizirati paradu pod parolom "Dan njemačke budućnosti".
Read more...
 
Samo je Crkvi dobro PDF Print E-mail
Sunday, 03 June 2012 12:01
“Djeca – žrtve ustaškog režima” naslov je lani izišle knjige Ivana Fumića, bivšeg predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i aktualnog predsjednika Komisije za međunarodne odnose te udruge. Knjiga govori o ustaškim logorima za djecu, a u njoj su – uz brojne fotografije – svjedočanstva bivših logoraša i boraca koji su te logore oslobađali. Pošto ima još neobjavljenih svjedočanstava, autor uskoro planira i novo izdanje.
 
- S dvanaest sam godina završio u nacističkom logoru na Banjici u Beogradu, a prošao sam, kao državljanin NDH, i ustaške zatvore. Kada bi Tomislav Karamarko najavljivao da će se obračunati s komunističkim zločincima, želio sam podsjetiti ljude na to tko je činio zločine u Hrvatskoj i BIH-u; kada bi se govorilo da su borci NOR-a na čelu s Titom ubijali nevine Hrvate, imao sam potrebu reći što su ti “nevini” radili od 1941. do 1945. i podsjetiti na sve žrtve, a ponajprije djecu. Najmanje je 36.000 djece ubijeno tokom rata, pogotovo nakon ofenzive na Kozaru, kada je više od 50.000 žitelja Kozare i Potkozarja završilo u Staroj Gradiški i Jasenovcu – kaže naš sugovornik.
Read more...
 
Zašto EMI tabora ne treba i ne sme da bude? PDF Print E-mail
Saturday, 02 June 2012 11:49
Manifestacija pod imenom EMI Tabor održava se svake godine i predstavljena je je kao okupljanje Mađara u zemljama koje se nalaze u okruženju Mađarske. Muzika, zabavni program, kulturno-istorijski sadržaji,na prvi pogled festival kao i svi drugi ,koji promoviše kulturu i tradiciju jedne nacionalne zajednice. Šta se u stvari krije iza imena EMI ?
 
Ujedinjena Mađarska Omladina (Egyesült Magyar Ifjuság - EMI), je organizacija koja se predstavlja kao mreža koja spaja mlade ljude mađarske nacionalnosti u regionu i čiji je cilj da probudi uspavanu nacionalnu svest mladih mađara u regionu. Oni sami to nimalo suptilno sugerišu prikazujući mapu nekadašnje Mađarske,pre Trianonskog sporazuma, a svoju državu nazivaju „Osakaćena-Mađarska“. EMI je kišobran-organizacija, koja organizuje tri festivala na području „velike“ Mađarske. Osim festivala u Kapošvaru koji se održava na teritoriji sadašnje Mađarske, druga dva festivala se održavaju već nekoliko godina unazad u Erdelju, u Rumuniji i u Kanjiži, u Vojvodini, ili - Južnoj regiji kako oni isključivo zovu Vojvodinu. Festivali promovišu ideju ujedinjenja svih Mađara na jednoj teritoriji ili u jednoj državi. Slično paroli svi Srbi u jednoj državi od pre dvadesetak godina koja je rezultirala ratovima, progonima logorima i ratnim zločinima.
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 145 of 175