Vijesti
Govor potpredsjednice SABA Katice Sedmak u Jasenovcu PDF Print E-mail
Tuesday, 24 April 2012 12:55
Poštovani posjetitelji, dragi prijatelji, pozdravljam Vas u ime svih zaposlenika, uprave i članova Savjeta Javne ustanove spomen-područje Jasenovac i svoje osobno, na svečanoj komemoraciji upriličenoj povodom 67. obljetnice proboja jasenovačkih logoraša.
 
Poseban pozdrav upućujem preživjelim zatočenicima i zatočenicama jasenovačkih, ali i svih drugih logora. Jer, Jasenovac je samo jedan od 82 logora na području takozvane NDH. Jasenovac je simbol, ali i mjesto na kojem su se događali strašni ratni zločini.
Read more...
 
Koliko antifašizma? PDF Print E-mail
Tuesday, 24 April 2012 10:05
Da, lako se složiti s onima koji pozdravljaju odluku Milanovićeve Vlade o zabrani održavanja summita evropske nacifašističke internacionale u Zagrebu. Štoviše, moglo bi se reći da je to najbolja i najodvažnija među svim odlukama koje je njegova Vlada dosad donijela. Doduše, konkurencija je tu tako slaba i nikakva da to i nije neki podvig. Pogotovo ako to usporediš s razočaravajućim paketom ekonomskih mjera, gdje ima i tako jadnih stvari kao praktički besplatno zapošljavanje početnika, što je dosad nezabilježen primjer samoponižavanja ove zemlje. Ironija je da to danas čini, o čemu ću malo kasnije, vjerojatno i važniji supstrat fašizma od mahanja stiliziranim hitlerovskim zastavama.
Read more...
 
Ekskluzivno u NEDJELJNOM: Ovaj čovjek posljednji je živ izašao iz Auschwitza. Ovo je njegova priča PDF Print E-mail
Monday, 23 April 2012 10:25
Oleg Mandić iz Opatije odvučen je, kao 11-godišnji dječak, u najstrašniji koncentracijski logor. S njim su bili baka i mama, koje je tek povremeno viđao. 'Mama, zašto nikad ne dođeš na prozorčić', pisao joj je. Izvukao se iz pakla nacizma, posljednji. Nakon Olega izvodili su samo mrtva tijela.
 
Oleg Mandić je sjedio u projekcijskoj dvorani i gledao kratki film. U tih minutu i pol, koliko je trajao edukativni filmić za turiste, Olegu je cijeli život sjevnuo pred očima.
Read more...
 
Josipović na komemoraciji u Jasenovcu: U udžbenicima nije napisana puna istina o 2. svj. ratu PDF Print E-mail
Sunday, 22 April 2012 16:03
JASENOVAC - Trojica najviše rangiranih hrvatskih političara, predsjednici države parlamenta i Vlade, Ivo Josipović , Boris Šprem i Zoran Milanović poručili su u nedjelju u Jasenovcu kako je upravo Spomen područje Jasenovac mjesto na kojem se uvijek iznova moramo podsjećati na užasne zločine koji su se ovdje dogodili u ime nacije, te stalno ponavljati kako fašističke ideje u Hrvatskoj više nikada neće proći.
 
Na komemoracinji održanoj u povodu obilježavanja 67. obljetnice proboja posljednjih logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora , predsjednik Josipović je rekao kako danas u udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu, te da su ovdje ljudi koji to mogu promijeniti. Josipović je upozorio kako se u Jasenovac treba dolaziti uvijek iznova, i uvijek ponavljati što se ovdje dogodilo. “Uvijek se uvijek iznova javljaju pokreti koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokraciju.
Read more...
 
Jakovina: Gdje su ti podaci o broju žrtava Bleiburga? PDF Print E-mail
Saturday, 21 April 2012 13:20
Šteta je da svi ti koji imaju precizne podatke ne izlaze s njima. Na taj način ne pomažu, poručio je Tvrtko Jakovina. Odluku Sabora kritizirao je HHO
 
ZAGREB Ne stišava se bura oko ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu. Novo ulje na vatru dolio je biskup sisački Vlado Košić, inače i predsjednik Komisije Iustitta et Pax Hrvatske biskupske konferencije, ne samo ocjenom da je to što se događa u Saboru sramotno, već i novom licitacijom brojem žrtava, konstatacijom ...
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 149 of 175