Vijesti
Sisak: SPOMEN NA DJECU STRADALNIKE PDF Ispis E-mail
Subota, 12 Listopad 2019 10:43

Na Dječjem groblju Viktorovac u Sisku, na kojem su pokopana djeca žrtve ustaškog koncentracijskog logora, kod spomen obilježja koje nosi ime Park Dijane Budisavljević, održana komemoracija i položene bijele ruže i zapaljene voštanice posvećene najmlađim nevinim stradalnicima. U „Prihvatilištu za djecu izbjeglica“, kako su u tzv. NDH zvali logor, od bolesti i gladi umrlo 1630 djece

Više...
 
Komemoracija u Sisku za djecu preminulu u logoru PDF Ispis E-mail
Utorak, 08 Listopad 2019 12:44

Komemorativna svečanost u spomen na oko dvije tisuće djece koja su od 3. kolovoza 1942. do 8. siječnja 1943. umrla u prihvatilištima Dječjeg logora u Sisku održana je na mjestu Dječjeg groblja u sisačkom Parku Diane Budisavljević.

Više...
 
Žamarije: JUBILEJ ŽUMBERAČKE BRIGADE PDF Ispis E-mail
Utorak, 01 Listopad 2019 20:14

Svečanošću kod spomenika palim borcima obilježena 75. obljetnica te ratne jedinice Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske. O razvoju i širenju narodnooslobodilačkog pokreta u Žumberku, osnutku i djelovanju brigade, ali i aktualnom trenutku antifašizma u nas, govorio Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Više...
 
Objavljena knjiga profesora Vinka Tadića „Pukovnik s violinom“ PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 12 Rujan 2019 12:05

Vinko Tadić, profesor povijesti i diplomirani arheolog, doktorand moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, hrvatski istraživač, povijesni pisac i publicist o temama suvremene hrvatske povijesti. Zapažen je kao stručnjak za biografije. Do sada je objavio više od pedeset pisanih radova od novinskih tekstova do znanstvenih djela.

Više...
 
Ratna kronika - OSLOBOĐENJE DALMACIJE PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Rujan 2019 11:22

Ofenziva 8. korpusa za oslobođenje Dalmacije počela je prvih dana rujna 1944. godine napadom 26. dalmatinske divizije s Visa na srednjodalmatinske otoke. Goneći Nijemce prema Kninu, Narodnooslobodilačka vojska Hrvatske uspješno je završila drugu etapu ofenzive za oslobođenje Dalmacije

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 146