Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Povjesničar Ivo Goldstein o 30 godina hrvatske neovisnosti PDF Print
Tuesday, 23 March 2021 21:06

Gost emisije Nedjeljom u 2 je povjesničar Ivo Goldstein, a 30 godina hrvatske neovisnosti, rat, privatizacija, ideološke podjele te članstvo u Europskoj uniji neke su od tema emisije.

opširnije...
 
Govor mržnje na partizanskom spomeniku iznad Knina PDF Print
Tuesday, 23 March 2021 21:03

Nepoznati počinitelji unakazili su porukama mržnje i ustaškim znakovljem slavni antifašistički spomenik na brdu Spas iznad Knina, otkrila je u Saboru u srijedu 17. marta SDSS-ova zastupnica Anja Šimpraga. Na spomeniku su ostavljeni grafiti "Ubij Srbina", "Ustaše Knin", "Mrzin pandure" te ustaško slovo "U".

opširnije...
 
Knjige koje valja pročitati PDF Print
Tuesday, 23 March 2021 20:59

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske objavio je dva zanimljiva naslova koja su zbog epidemije koronavirusa prošla prilično nezapaženo.

opširnije...
 
Ratna kronika PDF Print
Wednesday, 17 March 2021 17:04

PRISTUPANJE TROJNOM PAKTU

Vlastodršci Jugoslavije, u skladu sa svojom politikom fašizacije zemlje, te uvjereni da je pobjeda fašističkih sila već osigurana pristupii su 25. ožujka 1941. godine Trojnom paktu, izvršivši na taj način potpunu kapitulaciju Jugoslavije i predaju njezinih naroda na milost i nemilost fašističkim imperijalistima. CK KPJ objavio je proglas u kojem je taj vladin akt osudio kao nacionalnu izdaju. U Beogradu ali i drugim mjestima demonstracije ogorčenog naroda dosegle su vrhunac 27. ožujka

opširnije...
 
Svetičko Hrašće PDF Print
Wednesday, 17 March 2021 16:59

SPOMEN NA KARLOVAČKU BRIGADU

Polaganjem vijenaca podno spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora i evociranjem sjećanja na borbeni put - obilježena 77. obljetnica te partizanske jedinice. Značajnu ulogu brigada je imala u borbama za oslobođenje šireg karlovačkog područja. Ratni put je završila ulaskom u Karlovac 6. svibnja 1945. godine

opširnije...
 
Tuđmanova vila korijen zla PDF Print
Wednesday, 17 March 2021 16:53

U rušenju feudalnih odnosa i apsolutizma nacionalna svijest je odigrala pozitivnu ulogu.

Kasnije nacionalizam postaje reakcionaran svojom agresivnošću prema drugima.

Nacionalizam je strašan grijeh u odnosu na Božji lik u čovjeku. Onaj tko ne vidi brata u čovjeku druge nacionalnosti, on ne samo da nije kršćanin nego gubi i svoju vlastitu ljudsku dubinu“, riječi su kojima se kršćanski filozof Nikolaj Berdjajev obračunao sa nacionalizmom kao pojavom koja ne gaji samo ljubav prema svome, već tako često bude zloupotrebljena u mržnji prema drugome. Upravo smo mi ovdje, na ovim balkanskim prostorima svjedocima onoga što je proizvelo to zlo nacionalizma redovito završavajući u zločinima nad onima drugima. Kao što Tin kaže – „Svi smo mi isti u zloči“.

opširnije...
 
Stotinu i pedeset godina Pariške komune PDF Print
Sunday, 14 March 2021 13:05

Bez obzira na nečiju političku orijentaciju, postoje povijesni događaji koji su značajni za sve antifašiste. Tu se ubrajaju Francuska revolucija 1789. godine, buržoaske revolucije u raznim europskim državama 1848. godine, ali i Pariška komuna 1871. godine.

opširnije...
 
Na pravoj strani PDF Print
Sunday, 14 March 2021 13:02

Dvadesetak antifašista iz Karlovca i Ozlja, obilježilo je 6. marta 77. godišnjicu Karlovačke udarne brigade u mjestu njenog formiranja Svetičkom Hrašću kraj Ozlja. Prisutne su pozdravili predsjednik Udruženja karlovačkih antifašista Miroslav Delić, a potom i predsjednica Mjesnog odbora Svetičko Hrašće Ivana Žganjer. Obilježavanju su prisustvovali ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić (nezavisna) te bivša gradonačelnica i sadašnja kandidatkinja Biserka Vranić (SDP). Prisustvovao je i Draško Latin, sin pokojnog Ive Latina, posljednjeg Predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske, porijeklom baš iz Svetičkog Hrašća.

opširnije...
 
Knjige koje valja pročitati PDF Print
Sunday, 14 March 2021 12:59

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske objavio je dva zanimljiva naslova koja su zbog epidemije koronavirusa prošla prilično nezapaženo.

opširnije...
 
Izmještanje spomenika u Perušiću PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:29

Donosimo tekst koji je 9. ožujka 2020. Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio Općini Perušić, koja je zatražila suglasnost SABA RH za izmještanjem spomenika u Perušiću.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 144