Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Drugi napad na Radu Končara PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:24

Iako su revizionistički udar iz devedesetih koji je, tek donekle kamufliran, ostao aktivan do danas ipak preživjele neke osobe iz komunističkog i antifašističkog pokreta, ponajprije zbog toga što su tvornice nosile njihova imena, izgleda da je Rade Končar ostao najveća crvena krpa hrvatskim desničarima. Svakako puno veća od Josipa Kraša ili Đure Đakovića. O razlozima zašto je tome tako možemo samo nagađati, ali ipak dovoljno utemeljeno.

opširnije...
 
NAJVEĆI GRADONAČELNIK: Revolucionar s Titom otvorio Velesajam, družio se s Tuđmanom i napravio čuveni ‘skok preko Save’ PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:16

Smrću Milana Bandića predizborna kampanja za zagrebačkog gradonačelnika dobila je novu dinamiku i sadržaj. I dok su kandidati uglavnom okrenuti budućim projektima javnost posljednjih dana ima priliku slušati brojne analize i usporedbe gradonačelničkih mandata onih koji su u prošlosti tu funkciju već obnašali.

opširnije...
 
Datumi - 8. ožujak: MEĐUNARODNI DAN ŽENA PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:12

Prve proslave Međunarodnog dana žena održane su 1911. godine u Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Švicarskoj pod parolom izvojevanja većeg prava glasa, a u Rusiji 1913. godine. Do Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji su osmoožujske proslave nosile obilježje borbe protiv reakcionarnih režima, fašizacije zemlje, za izvojevanje političkih sloboda i zahtjeva „za jednak rad - jednaku nagradu“. U Hrvatskoj i pored ranijih postignuća u borbi za prava žena, prekretnički značaj je imala antifašistička borba 1941. - 1945. godine

opširnije...
 
Labin: PRVI ORGANIZIRANI ANTIFAŠISTIČKI OTPOR U SVIJETU PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:05

Pod pokroviteljstvom ZORANA MILANOVIĆA, predsjednika Republike Hrvatske, Grad Labin s općinama Labinštine obilježava 100. obljetnicu Labinske republike. Glasoviti ustanak labinskih rudara iz 1921. godine koji se smatra jednim od prvih organiziranih antifašističkih otpora u svijetu utro je put istarskog poluotoka ka antifašizmu kao temelju Europske unije

opširnije...
 
Zdravstvo u raljama politike PDF Print
Sunday, 07 March 2021 19:37

Ako je bio potreban krunski dokaz tezi da je u kontekstu pandemije što trese svijetom već dulje od godine dana, a osobito u vezi s ruskim cjepivom protiv covida19, zdravstvo zaglavilo u raljama politike koja ga nemilosrdno prežvakava i uništava, taj je dokaz pružio slovački premijer. Njegova je izjava uglavnom prošla, da upotrijebimo danas omiljenu frazu, ispod radara. Evo, što se dogodilo. Suočena s rastućim brojem oboljelih (što vrijedi za cijelu Evropu, pa čak i Hrvatska priznaje “blagi porast”), vlada Slovačke, u nedostatku cjepiva koje je trebala osigurati Evropska unija, obratila se Rusiji. Odakle je promptno stigla pošiljka cjepiva SputnikV, prvoga u svijetu registriranog cjepiva protiv virusa koji je izazvao pandemiju.

opširnije...
 
Autobus Calypso za 8. mart PDF Print
Sunday, 07 March 2021 19:33

Dok autobusom zvoni glas Silvane Armenulić, i žive i nežive, s kojom svi pjevaju – Noćas mi srce pati… prenaglo me probudi taj refren i eto me, nekoga Osmog marta, u međuprostoru oblaka, u kome nisam sigurna da li taj dan više postoji, osim kao obični, svakodnevni datum.

opširnije...
 
Prije sto godina utemeljen je Međunarodni dan žena PDF Print
Saturday, 06 March 2021 12:20

Od II. međunarodne konferencije žena komunista 1921. godine, 8. ožujka slavi se kao Međunarodni dan akcije za jednaka prava žena. Već 1910. godine, na prijedlog Clare Zetkin, Međunarodni kongres žena u Stuttgartu odlučio je o proglašenju godišnjeg danu agitacije za pravo glasa žena. To je ostvareno u brojnim zemljama: listopadskom revolucijom u Rusiji i novembarskom revolucijom u Njemačkoj. U spomen na štrajk petrogradskih žena 1917. godine, što je bio uvod u revoluciju u veljači, Međunarodni dan žena utvrđen je 1921. godine.

opširnije...
 
Kako zaštiti spomenike NOB-a PDF Print
Thursday, 04 March 2021 14:58

Počeci zaštite kulturno-povijesnih spomenika u RH sežu u sredinu 19. stoljeća brigom za tzv. starine koje danas zovemo kulturna dobra naroda.

opširnije...
 
Bećarac našvrljan ćirilicom PDF Print
Thursday, 04 March 2021 14:48

Ćirilica je slavensko pismo, a Hrvati su Slaveni. Tako je ćirilica i hrvatsko pismo.

Ona je i službeno pismo u Europskoj Uniji.

No, sveučilišni profesor Davor Filipović se hvali i ponosi time što ne zna ćirilicu.

opširnije...
 
Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata PDF Print
Thursday, 04 March 2021 14:39

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin posjetio je 22. veljače 2021. MRC Maribor - Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata Maribor i Muzej Stalag XVIII D (bivši nacistički logor sovjetskih ratnih zarobljenika ). Nakon obilaska Muzeja, koji još nije službeno otvoren, uslijedio je konstruktivan sastanak o zajedničkoj suradnji, a posebno o međunarodnoj konferenciji veterana, koju MRC Maribor planira organizirati tijekom druge polovine lipnja ove godine. Konferencija će biti posvećena suradnji i zajedničkom doprinosu braniteljskih organizacija Slovenije, zemalja bivše Jugoslavije i Rusije.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 5 of 144