Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Zdenko Duplančić sahranjen u Aleji zaslužnih građana PDF Print
Thursday, 04 March 2021 14:35

Urna s posmrtnim ostacima pukovnika Zdenka Duplančića, sudionika Narodnooslobodilačke borbe i jednog od osloboditelja Beograda u Drugom svjetskom ratu, položena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

opširnije...
 
Krajnje je vrijeme da se zabrani Za dom spremni PDF Print
Thursday, 04 March 2021 14:18

Na drugom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u Židovskoj općini, Ognjen Kraus predstavio je prijedlog zakona o potpunoj zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola

opširnije...
 
Srušili spomenik partizanima da naprave parking za autobuse PDF Print
Thursday, 25 February 2021 17:57

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije srušila je spomenik antifašističkim borcima u Noskovačkoj Dubravi kako bi na njegovom mjestu napravili parkiralište za autobuse, a spomenik premjestili 20-ak metara dalje

opširnije...
 
Jugoslavenstvo Ivana Meštrovića i Alojzija Stepinca PDF Print
Thursday, 25 February 2021 17:54

Tito je bez svake sumnje najveći čovjek koga su u čitavoj svojoj povijesti imali jugoslavenski narodi“, riječi su velikog jugoslavenskog i hrvatskog kipara i književnika Ivana Meštrovića (1883.-1962.), nakon što je 1959. godine posjetio Jugoslaviju poslije 17 godina izbivanja.

opširnije...
 
Parcela 142 – humka za djecu bez imena i bez djetinjstva PDF Print
Thursday, 25 February 2021 17:48

Više stotina kozaračke djece umrle pri transportu iz dječjih logora do Zagreba ili pak u zagrebačkim prihvatilištima, kao i u obiteljima koje su ih udomile, sahranjeno je na zagrebačkom mirogojskom groblju, na tzv. Parceli 142

opširnije...
 
Povijesni pogled na ‘Daru iz Jasenovca’ PDF Print
Thursday, 25 February 2021 17:44

Film nije antihrvatski, ali su usporedbe ustaškog logora s Olujom i Kosovom potpuno sulude.

Stalno inzistiranje na usporedbama stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu sa stradanjima Srba na Kosovu i nakon Oluje potpuno je bespotrebno te omalovažava i banalizira žrtve u Jasenovcu

opširnije...
 
IN MEMORIAM: ĐORĐE BALAŠEVIĆ PDF Print
Friday, 19 February 2021 23:13

Odlazak čovjeka kojem je bilo lakše izdati naciju nego publiku

Vrag će ga znati jesu li ćićo i mosor sve organizirali ili su, kao licencirani obožavatelji, samo prisvojili pravo na dijeljenje pozivnica kako bi događaj bio što masovniji, ali to više nije ni važno.

opširnije...
 
Zašto ne postoji Dan žrtava Katoličke crkve? PDF Print
Friday, 19 February 2021 10:51

DA, NE postoji takav dan.

Postoje Dan žrtava fašizma, Dan žrtava holokausta, Dan žrtava totalitarnih režima, Dan žrtava Domovinskog rata i mnogi drugi, no Dan žrtava Katoličke crkve ne postoji.

Ne zato što žrtve ne postoje, već zato što ih se pomelo pod tepih. Gurnulo u ormare. Sakrilo iza takozvanih - isprika.

Ne radi se tu o 4, 5 godina rata, ne radi se o kojem desetljeću zlih ideologija, radi se o nekoliko stoljeća sustavnih progona, pokrštavanja, mučenja i ubijanja ljudi.

I iako službeno ne postoji Dan sjećanja na žrtve Katoličke crkve, 17. 2. nalazim prikladnim za takav spomendan.

Na taj dan 1600. godine u Rimu je zbog svojih "heretičkih" tvrdnji spaljen Giordano Bruno.

Znanstvenik, pisac i pjesnik. Govorio je o tome kako su sve zvijezde sunca i da postoji realna mogućnost za još ovakvih svjetova. Nakon što je proveo godine u tamnici, 1600. godine živog ga spaljuju na lomači.

Kako je bio neslomljiva duha, zadnje što im je na suđenju rekao bilo je:

opširnije...
 
Veduta razrušene Banije: Suza za poginule PDF Print
Friday, 19 February 2021 10:48

U odnosu na veličinu i snagu nesreće, bilo je vrlo malo suza pred neizbrojivim televizijskim kamerama. Uglavnom ženske suze, što je razumljivo zbog različitog načina i doživljavanja sreće i nesreće.

opširnije...
 
Obnova na Baniji zločin je ratnog profiterstva PDF Print
Wednesday, 17 February 2021 17:37

Postrojene u ravnim redovima, širom Hrvatske, sve iste, kao gvozdeni kreveti u vojničkoj spavaonici JNA, kuće podignute u velikom državnom projektu obnove. S minimalnom infrastrukturom, tek strujom i vodom, bez ikakvog odnosa s okolinom i bez sjećanja na ono što je tu bilo prije njih, nepogrešivo se prepoznaju među svim drugim kućama, jer podsjećaju na preko noći podignuta naselja na okupiranim teritorijima.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 144