Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Fojbe: lice i naličje jednog sjećanja PDF Print
Wednesday, 17 February 2021 17:29

Hrvatski nacionalisti tvrde da su komunisti poslije Drugog svjetskog rata ubijali Hrvate samo zato što su bili Hrvati, a talijanski nacionalisti tvrde da su ubijali Talijane samo zato što su bili Talijani. Ovakvo “podudaranje” sugerira da su obje priče teško održive. Zato se povodom talijanskog Dana sjećanja na fojbe valja prisjetiti što se u Istri događalo nakon rata, što su fojbe i kako se gradila revizionistička priča s druge strane Jadrana.

opširnije...
 
Intervju PDF Print
Wednesday, 17 February 2021 16:52

TVRTKO JAKOVINA: Problem je negacija zdrave pameti, a ne otklon od socijalizma

Otpor svemu što je bilo u Titovo vrijeme, pa čak i kada je riječ o onom što je bilo dobro ili barem bolje no što je danas, je već desetljećima neshvatljiv, ali na to smo se naučili – kaže u razgovoru za Danas Tvrtko Jakovina, hrvatski istoričar.

opširnije...
 
Od Supeka do Borasa PDF Print
Monday, 15 February 2021 18:00

Korupcija i nemoral guše Hrvatsku poput Rimskog Carstva pred njegovu propast.

Hrvatska je sve tanja, manja i beznačajnija.

Ako je o moralu riječ Hrvatska danas najviše podsjeća na crkotinu iznad koje kruže i povremeno na nju slijeću, kljucajući je, supovi i drugi različiti strvinari, kondori i lešinari, puneći svoje prazne i nezasitne želuce ostacima s tog hrvatskog trupla, koje se još uvijek rita i u svojoj naivnosti traži pomoć od tih istih koji je desetljećima proždiru. A ti ostaci, koje kljucaju različite crkoderutine, bilo da je riječ o ostacima hrane iz Slovenske 9 ili ostacima iz ampule spasonosnog Pfizerovog cjepiva, kao da su upravo čekali kada će rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras proći pokraj stomatološke ambulante na Rebru.

opširnije...
 
Antifašistička liga pokušala osporiti presudu za Bojnu Čavoglave, DORH ih odbio PDF Print
Monday, 15 February 2021 17:56

Glavna državna odvjetnica RH Zlata Hrvoj Šipek utvrdila je danas da nema zakonske osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda kojom je Marko Perković Thompson oslobođen za uzvikivanje pokliča ''za dom spremni'' u pjesmi "Bojna Čavoglave".

opširnije...
 
Paukova mreža ustašluka PDF Print
Monday, 15 February 2021 17:53

Inicijativa za zabranu ZDS-a najvjerojatnije će se pojaviti u Saboru, ali bez ozbiljnih izgleda da bude prihvaćena. Današnja Hrvatska nije replika NDH, ali je isprepletena tako gustom mrežom ustašonostalgije da iz nje jednostavno nema izlaza

opširnije...
 
EU osuđuje pokušaje revizije prošlosti i daje potporu antifašističkim vrijednostima u Hrvatskoj PDF Print
Thursday, 11 February 2021 19:22

Početkom studenoga 2020. uklonjen je spomenik antifašizmu s Gradskh zidina – Muraja u Zadru. Budući da ni Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, niti županijska, ni gradska udruga antifašističkih boraca i antifašista u Zadru nisu uspjele putem Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Zadra, te Ministarstva kulture, spriječiti uklanjanje tog spomenika, Savez je zamolio Predraga Freda Matića, zastupnika Hrvatske u Vijeću EU i člana Odbora za kulturu Vijeća EU, da uputi nadležnim institucijama i osobama u EU informaciju o uklanjanju spomenika na Muraju u Zadru, kako bi se uz pomoć institucija EU spriječila aktualna devastacija spomeničke baštine koja se odnosi na NOR Hrvatske.

opširnije...
 
Aerodrom na štakorskoj ruti PDF Print
Monday, 08 February 2021 21:47

Velika bitka za sv.Jeronima je počela.

Sveti Jere Naš je svetac zaštitnik Dalmatinaca i Splitsko-dalmatinske županije“, ushićeno će tumačiti svojim stranačkim prijateljima HDZ-ov župan u Splitu Blaženko Boban. O toj tako važnoj stvari za naš katolički vjernički puk, u ovo vrijeme potresa i Covida 19, čuo se čitav niz različitih prijedloga i stavova.

opširnije...
 
NEMIRI & NESANICE: Biskup Vlado Košić troši resurse građana i Vlade RH da bi promovirao čisti fašizam PDF Print
Monday, 08 February 2021 21:42

Pitam premijera Andreja Plenkovića, ministra financija, ministricu kulture i ostale zašto mirno promatraju kako se sredstvima Vlade, to jest građana RH, financira fašistička literatura iza koje stoji Crkva

opširnije...
 
‘Za dom spremni’ je uvijek bio i ostao ustaški pozdrav koji je HOS koristio da istakne idejnu poveznicu s NDH PDF Print
Monday, 08 February 2021 21:31

Govoreći o problemu pozdrava „za dom spremni“ (ZDS), glavna je teza Andreja Plenkovića i vrha HDZ-a da taj pozdrav ima dvostruke konotacije. Po njima ZDS jest pozdrav hrvatskih fašista iz NDH, ali da su pod tim pozdravom ginuli neki branitelji te da za neke ljude ZDS ima novi značaj nastao u Domovinskom ratu i vezan uz jedinice HOS-a! I da bismo zato pozdrav „za dom spremni“ trebali tolerirati na komemoracijama. Drugim riječima, pored ustaškog ZDS-a, postoji ZDS iz Domovinskog rata. Po Plenkoviću, to su dva odvojena pojma. Tih par rečenica Plenković, Jandroković, Medved i ostali kao da su naučili napamet, samo ih ponavljaju i ne usude se ući u širu elaboraciju.

opširnije...
 
Zatvorenost je neuspjeh Hrvatske PDF Print
Friday, 05 February 2021 20:27

Imigrantske nacije poput Amerike i Australije uspješne su zajednice.

Zatvorenost, čak i prema vlastitom izbjeglom i protjeranom stanovništvu osiromašilo je Hrvatsku i učinilo je neuspješnom.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 144