Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Priopćenje povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta PDF Print
Wednesday, 27 January 2021 18:03

Već niz godina obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta; često na Trgu žrtava fašizma. Mnogo puta smo govorili o strahotama nacističkih i ustaških logora ali i upozoravali da sjećanje na Holokaust kao izolirani historijski događaj, nije dovoljno. Da se Holokaust dogodio „na kraju puta“ koji je počeo politikama nacionalističke netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, politikama koje su nastojale homogenizirati većinski narod zloćudnim poticanjem antisemitizma, rasizma prema Romima te šovinizma prema Srbima u slučaju NDH, širenjem straha od manjina, a istodobno obespravljujući i proganjajući pripadnike manjina ali i sve one pripadnike većinskog naroda koji su se tom zlu odupirali. Da je relativizacija zloćudnosti takvih politika opasnost i za današnja društva, jer buduće generacije lišava mogućnosti da nauče na iskustvima i pogreškama prethodnih.

opširnije...
 
Riječi Ante Pavelića tresu Hrvatsku PDF Print
Wednesday, 27 January 2021 17:59

Za Dom Spremni“ zločinački je pozdrav.

Ono što je zločinačko ne može biti i ponosno.

To treba zabraniti!

No, ne misle svi tako. „Imamo Za Dom Spremni iz Drugog svjetskog rata, koji osuđujemo. Imamo situaciju iz Domovinskog rata. Nije isto 1991.g. i 1941.g. Nije, jednostavno nije“, riječi su kojima premijer Plenković nastoji u dvojnost ovog ustaškog pozdrava uvjeriti kako sebe tako i hrvatsku javnost. Budući da ni sam ne vjeruje u to što govori, a što političar Plenković često radi, dva će puta ponoviti isto – „Nije isto, jednostavno nije“.

opširnije...
 
Serija o NDH razotkriva kako su ustaše pomagali obiteljima poginulih četnika PDF Print
Wednesday, 27 January 2021 17:44

U povodu 27. siječnja, Međunarodng dana sjećanja na žrtve holokausta Većernj list je donio intervju Branimira Pofuka s prof. Hrvojem Klasićem, koji prenosimo u cijelosti.

opširnije...
 
Kraus: HOS u akciji Maslenica nije sudjelovao, manipulira se poviješću PDF Print
Tuesday, 26 January 2021 20:28

Židovska općina zagreb izvijestila je u petak (22. Siječnja 2021.) da je većina klubova zastupnika, uključujući i ladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca. Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus o toj je temi govorio za Dnevnik N1.

opširnije...
 
Ognjen Kraus: Ustaški simboli konačno idu gdje im je mjesto PDF Print
Tuesday, 26 January 2021 20:17

Židovska općina Zagreb izvijestila je u petak ( 22. siječnja 2021.) da je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca. Na sastanku su bili i predstavnici Roma, Srba i antifašista, ukratko, svi osim Domovinskog pokreta i MOST-a.

opširnije...
 
Hrvatska na psihijatriji PDF Print
Saturday, 23 January 2021 18:17

Slijedeći molim, Hrvatska. Di si više, ulazi.

Evo me, evo. Tu sam.

Dobro, dobro, kćeri moja. Sjedi. Što te muči, slobodno ti reci.

Toliko toga. Ne znam odakle početi, moj doktore.

Ajde, ajde, opusti se. Što si tako blijeda i napeta. Ne trebaš se bojati. Pa jesi li ikada do sada bila u psihijatra?

opširnije...
 
Kirk Douglas – Tito je poseban PDF Print
Wednesday, 20 January 2021 15:35

Sreo sam mnogo važnih ljudi, predsjednika i rukovodilaca, ali Tito je ipak nešto posebno“, rekao je Kirk Douglas o Josipu Brozu, nakon što se sastao s njim na Bledu početkom studenoga 1964. godine.

opširnije...
 
FELJTON - Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (6) PDF Print
Monday, 18 January 2021 17:39

PRVI KONGRES PRAVNIKA ANTIFAŠISTA HRVATSKE

Kongres u Glini (od 12. do 14. kolovoza 1944. godine) dao je snažnu podršku novom legalitetu koji se stvarao u narodnooslobodilačkoj borbi. Kongresu su prisustvovala 144 delegata iz svih, pa i okupiranih krajeva Hrvatske, kao i predstavnici ZAVNOH-a, CK KPH, Glavnog štaba Hrvatske i savezničkih vojnih misija

opširnije...
 
FELJTON - Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (5) PDF Print
Monday, 18 January 2021 17:35

RANJENICI SU SPAŠENI

Uz nadljudske napore boraca 8. banijske brigade, ranjenici i bolesnici uspješno su prebačeni na lijevu obalu Neretve. Bilo je to u vrijeme operacije „Weiss II.“ Od 9. veljače do 23. ožujka 1943. godine - znana kao bitka na Neretvi

opširnije...
 
FELJTON – Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (4) PDF Print
Monday, 18 January 2021 17:31

ZATOČENI - PA PUŠTENI IZ LOGORA

Nitko u naseljima Banijskog trokuta (sela Crkveni, Ivanjski Bok i Strmen) nije vjerovao: nakon dvanaest dana zatočeništva 1500 njihovih sumješdana u logoru Jasenovac - pušteno je na slobodu. Zbilo se to koncem listopada 1942. godine

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 144