Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Ratna kronika PDF Print
Monday, 04 May 2020 12:43

SLOM 97. NJEMAČKOG KORPUSA

Zloglasni njemački 97. korpus je opkoljen kod Ilirske Bistrice i 7. svibnja 1945. godine ujutro je potpisao bezuvjetnu kapitulaciju. Glavni štab Hrvatske osiguravao je manevriranje Četvrte armije i pridodao 7. banijsku i 8. kordunašku diviziju Četvrtog korpusa koje su stigle na front i zajedno s divizijama okončali njemačku grupaciju

opširnije...
 
Goldstein: Milanović je pokazao čvrstinu, "Za dom spremni" je ustaški pozdrav PDF Print
Monday, 04 May 2020 12:36

POVJESNIČAR i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ivo Goldstein ocijenio je kako je predsjednik Zoran Milanović ispravno procijenio da treba spriječiti uporabu pozdrava "Za dom spremni" u javnom prostoru jer je vezan za ustaše i zločine koje su oni počinili.

opširnije...
 
A ON ĆE ŽIVJETI I DALJE PDF Print
Sunday, 03 May 2020 18:35

Za golemu većinu četrdesetogodišnjaka u Republici Hrvatskoj datum 4. svibnja 2020. znači tek dan kada na snagu stupa novi set mjera kojima se ublažavaju ograničenja i zabrane uvedene u sklopu borbe protiv covida19. Neće znati, baš kao ni njihovi vršnjaci u drugim zemljama nastalima na razvalinama Jugoslavije (jer najvjerojatnije nisu imali prilike ni saznati - ta, imali su tek deset godina kada se raspala jugoslavenska federacija) da je upravo na taj dan prije točno četrdeset godina umro čovjek koji je, bili oni toga svjesni li ne, sviđalo se to njima ili ne, ključno utjecao na živote njihovih baka i djedova, njihovih roditelja, ali i njih samih. A bitno je utjecao i na zbivanja u jugoistočnoj Evropi, ali i u svijetu.

opširnije...
 
PORUŠENI HRAM HRVATSKE DRŽAVNOSTI PDF Print
Saturday, 02 May 2020 13:24

Ako o povijesti govorimo Hrvati mi djeluju zbunjeno pa čak i pomalo rastrešeno. Oni ostavljaju dojam naroda koji ne drži do vlastite prošlosti, iako će se zaklinjati u suprotno i k tome kao da ne znaju što bi sa poviješću koju su ispisali i to sa onim najsjajnjim stranicama svoje partrizanske povijesti iz II. svjetskog rata.

opširnije...
 
Politički analitičari PDF Print
Saturday, 02 May 2020 13:19

Gjenero i Puhovski suglasni: Milanović je izvrsno postupio, provokacija s ustaškim pozdravom je sramotna

Politički analitičari Davor Gjenero i Žarko Puhovski ocijenili su u petak odlazak predsjednika Republike Zorana Milanovića s obljetnice Bljeska u Okučanima kao izvrstan i logičan potez, a provokaciju s pozdravom Za dom spremni kao sramotnu i s političkim interesima.
opširnije...
 
KLASIĆ ODUŠEVLJEN MILANOVIĆEM: PDF Print
Saturday, 02 May 2020 13:15

‘HOS nema veze s Bljeskom, povezani su s NDH i ustaštvom’

Povjesničar Hrvoje Klasić za N1 je komentirao odlazak predsjednika Republike Zorana Milanovića s obilježavanja godišnjice VRO “Bljesak” nakon što su se pojavili pojedinci u HOS-ovim majicama s natpisom “Za dom spremni”.

opširnije...
 
Dan pobjede PDF Print
Friday, 01 May 2020 20:11

DAY OF LIBERATION - 8/9 MAY 2020 - DAY OF VICTORY

Even if the current restrictions do not make large public commemoration celebrations possible, the FIR and its member federations commit this historical date in the anti-fascist sense.

opširnije...
 
Jubilej PDF Print
Friday, 01 May 2020 20:08

75 GODINA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Devetog svibnja 1945. godine potpisan akt o bezuvjetnoj kapitulaciji svih njemačkih oružanih snaga. U Europi je rat bio završen. Rat na jugoslavenskom prostoru nastavio se još sedam dana, sve do 15. svibnja kada su se nakon žestokih borbi u Sloveniji, pred tenkistima Osme armije predali predstavnici ustaških snaga u dvorcu kod Bleiburga. Prema zapadu su se probijali i crnogorski i srpski četnici, ruske kvislinške postrojbe. Drugi svjetski rat je, međutim, potrajao još gotovo četiri mjeseca, dok nije kapitulirao Japan, ali tek kada su na njegove civilne ciljeve bačene prve atomske bombe

opširnije...
 
Društvo Josip Broz Tito Zadarske županije PDF Print
Wednesday, 29 April 2020 21:23

PRIOPĆENJE U POVODU 40. OBLJETNICE SMRTI JOSIPA BROZA TITA
(4. svibnja 1980. – 4. svibnja 2020.)

U želji da nikada ne bude zaboravljeno njegovo povijesno djelo i lik.Društvo Josip Broz Tito i antifašisti Zadarske županije s poštovanjem obilježavaju 40. obljetnicu smrti vrhovnog komandanta NOB-a, predsjednika SKJ, predsjednika države Jugoslavije i svjetski poznatog i priznatog mirotvorca koji je svojim vanjskopolitičkim djelovanjem dao golemi doprinos stabilnosti međunarodnih odnosa tijekom desetljeća nakon svršetka Drugog svjetskog rata. Kao državnik dao je izniman doprinos svjetskome miru, zbog čega je bio cijenjen i uvažavan od strane gotovo svih država i naroda.

opširnije...
 
Spomenici PDF Print
Tuesday, 28 April 2020 21:10

Opet išaran partizanski spomenik u Šibeniku

Nepoznati počinitelji narančastim sprejem za vikend su išarali spomenik u šibenskom spomen-parku Šubićevac. Na mjestu gdje su fašisti strijeljali pripadnike pokreta napisano je narančastim sprejem: 'A di vam je revolucija stoko?'

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 122