Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
FELJTON Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (3) PDF Print
Monday, 18 January 2021 17:24

ŠAMARICA - KOLIJEVKA OTPORA

Na legendarnoj Šamarici bila je stalna baza partizanskih boraca. Tu su se nalazila vojna zapovjedništva i civilne ustanove, bolnice, radionice, tiskare i škole. Tu je formirana i 7. banijska divizija koja se proslavila u bitkama na Neretvi i Sutjesci...

opširnije...
 
FELJTON - Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (2) PDF Print
Monday, 18 January 2021 17:13

GLINSKA „BARTOLOMEJSKA NOĆ“

Gotovo osamdeset je godina od masovnog ubojstva muškaraca starijih od 15 godina u svibnju, te isto tako masovnog pokolja počinjenog u glinskoj pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice koncem srpnja i masovnog masakra početkom kolovoza, ističu se među mnoštvom drugih počinjenih zločina 1941. godine na području Banije.

opširnije...
 
FELJTON – Banija i Sisak u Narodnooslobodilačkom ratu (1) PDF Print
Monday, 18 January 2021 17:03

SISAČKI PARTIZANSKI ODRED

Povijesno značenje pripada antifašističkoj Hrvatskoj i u tome što je baš u Hrvatskoj u okviru bivše Jugoslavije, osnovan prvi partizanski odred - Sisački partizanski odred, 22. lipnja 1941. godine. Djelovao je četiri mjeseca. Bio je sastavljen od 25 radnika, 42 seljaka i 15 intelektualaca, među kojima je bilo 72 Hrvata, 3 Srbina i 2 Slovenca. U toku NOR-a poginulo je 39 boraca. Još uvijek se iznose neke netočne činjenice o broju i sastavu Odreda, ali i pogrešne i tendenciozne ocjene o njegovoj ulozi

opširnije...
 
Antifašizam u 21. stoljeću : DA ILI NE PDF Print
Sunday, 17 January 2021 16:07

U proteklih gotovo 100 godina riječ antifašizam doživljavala je razne promjene. Njen je prvobitni smisao odredila pojava fašizma u Italiji, nosilac kojeg je bio B.Mussolini i njegovi fašisti. Međutim, nakon završetka 2. svjetskog rata nije bila korištena u političkoj terminologiji za potrebe dnevne politike – ni približno kao danas. Smatralo se da je pobjedom antifašističke koalicije postignut cilj i da je time dokinuta potreba za isticanjem antifašističkih ideja.

opširnije...
 
Ankica Lepej je pristojna Hrvatska PDF Print
Sunday, 17 January 2021 16:03

HDZ je pljačkao Hrvatsku.

To je pljačkaška stranka.

Nepravomoćno je osuđena za kriminal.

To što je HDZ odavno kriminaliziran potvrđuje da se sa Vladimirom Šeksom nešto ozbiljno događa. On nije dovoljno koncentriran, pa su mu mnoge krupne stvari poput tridesetogodišnje kriminalizacije hrvatskog društva pod okriljem HDZ-a promakle. Riječ je o sljepilu.

opširnije...
 
Banija – sinonim slobode govora PDF Print
Wednesday, 13 January 2021 19:22

Uništili su industriju i poljoprivredu.

Uništili su brodogradnju, kulturu i prosvjetu.

Opljačkali su i osiromašili zemlju.

HDZ je uništio Hrvatsku.

Ostao nam je jedino naš jezik, a krenuli su i na njega.

opširnije...
 
Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi* PDF Print
Sunday, 10 January 2021 16:25

Prizor prvi

Potres u Zagrebu. Ljudi se iseljavaju iz srušenih i teško oštećenih kuća. Bolnice na Šalati, velike zgrade građene 1928. i 1930., iseljene kao neupotrebljive, glavna zgrada Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, građena 1909., iseljena zbog oštećenja, teško stradala bolnica u Petrovoj, izgrađena 1920., iseljena, bolnica na Jordanovcu, .. Šteta samo na zdravstvenim ustanovama u Zagrebu procijenjena na miljardu kuna.

U Hrvatskoj uvedena stroga ograničenja zbog epidemije COVID-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: „Odgađa se nabava borbenih aviona zbog krize uzrokovane koronom. O tome će se razgovarati nakon što prođe pandemija, kad gospodarska situacija bude bolja.“

opširnije...
 
I Jovo i Ante kažu Banija PDF Print
Sunday, 10 January 2021 16:08

Banija, namjerno zapuštena.

Ostavljena bez struje, bez vode, bez ceste i bez života i bez nade.

Baniju su ubijali, a toliko je Hrvatskoj dala.

Josif Runjanin, hrvatski skladatelj (8.12.1821. – 6.2.1878.), uz Baniju ga veže 1847. godina i kadetura u X. Banskoj graničarskoj pješačkoj pukovniji austro-ugarske vojske u Glini pod zapovjedništvom, u to vrijeme pukovnika, Josipa Jelačića. Rođen u srpskoj vinkovačkoj obitelji, porijeklom iz Loznice, opridjelivši se za vojnički poziv postati će časnikom, a 1865.g. ući će i u Hrvatski Sabor.

opširnije...
 
In memoriam: PDF Print
Sunday, 10 January 2021 15:21

Zdenko Duplančić (1929. - 2020.)

Zdenko Duplančić bio je jedan od najmlađih boraca Prve proleterske brigade, sudjelovao je u oslobođenju Beograda i Zagreba, a nakon rata bio je na brojnim istaknutim dužnostima

opširnije...
 
Bosna i Hercegovina čuvarica Europe PDF Print
Tuesday, 05 January 2021 02:06

Dodikovo i Čovićevo ponašanje je sramotno, te je nespojivo s europskim vrijednostima koje se temelje na poštivanju osnovnih ljudskih prava i ravnopravnosti svakog pojedinca. Čović i HDZ BIH traže paradržavu po ugledu na Dodikovu Republiku Srpsku“, još početkom prošle godine je govorio Josip Juratović zastupnik SPD-a u Bundestagu, prvi i jedini Hrvat koji je izabran u njemački parlament. Taj bivši sindikalni aktivist rođen u Koprivnici 15.1.1959. g. u Njemačkoj je izuzetno cijenjen, ali u hrvatskim političkim krugovima baš i ne. Izjave koje je nedavno dao, su puno optimističnije od onih izrečenih prije godinu dana, a u njima dobronamjerno ukazuje da ukoliko BIH želi ići putem Europske Unije, treba preuzeti europski sistem zaštite ljudskih prava, te ujedno upozorava da „bez ravnopravnosti svih građana na cijelom dijelu države nema dalje. U 2021. godini slijede ozbiljne promjene Ustava koje bi riješile i hrvatsko pitanje, ali i presudu Suda u Strasbourgu Sejdić – Finci“.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 144