NOVE SNAGE NAPUSTILE LJETNU ŠKOLU MIRA PDF Print E-mail

Svečanom proslavom Dana škole zatvorena je druga po redu Ljetna škola mira. Ispraćaju treće smjene polaznika i samoj priredbi nazočili su: Predrag Matić, ministar branitelja,.Daglas Koraca, doministar turizma, Franjo Habulin predsjednik SABA RH, Viviana Benussi dožupanica IŽ, Tomo Ravnić, predsjednik SUA IŽ, Floriana Bassanese Radin, dogradonačelnica Grada Umaga, brojni predstavnici udruga antifašista IŽ i PGŽ te ravanatelji srednjih škola.

Voditeljica projekta Ljetne škole mira, Sanja Bosnić, potpredsjednica UA Bujštine, je nakon upućenog pozdrava uvaženim gostima i uzvanicima podsjetitila prisutne da je ovaj projekt pokrenut prošle godine od strane SABA RH s ciljem da mladi ljudi upoznaju povijest antifašizma od nastanka do današnjih dana, usvoje nova znanja i vještine, nauče razvijajti kritičko mišljenje, formirati vlastite stavove i prihvaćati različitosti. Kroz obavezni nastavni program polaznike se usmjeravalo kako da u kontekstu današnje političke i socijalne krize preuzmu odgovornost za normalan i uspješan razvoj društva i nastave prenositi ideje antifašizma.

Pedagoška voditeljica škole, Dijana Pažin prezentirala je nastavni program i aktivnosti koje su se odvijale tijekom tri smjene trajanja škole u vremenu od 5.-26. srpnja u kampu Veli Jože u Savudriji.

Na početku svog izvještavanja istaknula je da je u školi ove godine bio 81 polaznik iz Istarske županije,Primorsko – Goranske, Međimurske, Varaždinske te Vukovarsko – Srijemske. U odnosu na proteklu godinu to je evidentan pomak i potvrda da smo prepoznali kako mladima danas približiti antifašizam i njegove vrijednosti.

Škola se odvijala u ciklusu od tri smjene u terminima od: 5.7.-26.7. i svi polaznici slušali su predavanja predavača: Igora Jovanovića, Žarka Berića, Olega Mandića, Nevena Šantića, Drage Kraljevića, Pina Degrassija i Sandija Blagonića.

U nastavnom programu obuhvaćene su teme: Igor Jovanović, „Antifašizam i antifašistička borba u Istri i Hrvatskoj do kraja II. Svjetskog rata“, Oleg Mandić,„Holokaust i totalitarizam“, Sandi balgonić„Fašizam i antifašizam u današnjem diskursu“, Pino Degrassi, „Od bratstva i jedinstva do suživota u Istri“, Neven Šantić, „Ekstremizam u današnjoj perspektivi“, Drago Kraljević, „Esuli i optanti – multiperspektivni pregled“, i Žarko Berić, „Ljudsko dostojanstvo i ljudska prava“.

Osim obaveznog dijela nastavnog programa rad se odvijao u brojnim sportskim i kreativnim radionicama. Osobito privlačne bile su im likovna radionica pod vodstvom Heidi Branković iz OŠ Marije i Line Umag, radionica partizanskog pjevačkog zbora „Nove snage“, pod ravananjem Mirele Zemčak, također iz OŠ Marije i Line te modno- dizajnerska radionica pod vodstvom koreografkinje Željke Sićanice iz Umaga.

Realizirano je i studijsko putovanje u zloglasni logor San Sabba u Trstu, te zavičajni izlet po Bujštini.

Nakon prezenatcije rada škole, uslijedio je kulturno zabavni programa kojega su osmislili sami polaznici. Pjevački zbor „Nove snage“ izveo je skladbe: „Mlada partizanka“, „Oj Kozaro, Kozaro“ i „Po šumama i gorama“. Nenad Pintarić iz Međimurske županije kazivao je stihove Grigora Viteza „Epitaf vojniku koji je pao u času potpisivanja primirja“, Martina Černeka iz IŽ, Nikolina Savičić, Vukovarsko – Srijemska županija i Ivan Jurković iz PGŽ čitali su kolaž poruka koje su učenici pisali u Ljetnoj školi mira pod nazivom „Portret polaznika“.

Poseban ugođaj priredbi dala je i Vanesa Jakac iz Buzeta, dvanestogodišnjakinja koja je odsvirala na harmonici i otpjevala na veliko oduševljenje prisutnih: „ U gori raste zelen bor“, „ Mlada partizanka“ i „Marijane, Marijane“.

Vidno zadovoljni, prigodne govore održali su Franjo Habulin predsjednik SABA RH koji je između ostalog rekao da je škola mira prošla „porođajne muke“ i da će od sada nesmetano rasti. U tome ga je podržao i pridružio se obećanju Predrag Matić, ministar branitelja koji je svojevrsni „kum“ škole jer se sredstva za financiranje iste osiguravaju u proračunu Ministarstva branitelja RH.

O zavičajnosti, toleranciji, uvažavanju različitosti i suživotu u Istri govorile su Viviana Benussi dožupanica IŽ i Floriana Bassanese Radin dogradonačelnica Grada Umaga zadužena za pitanja talijanske nacionalne manjine, dok je doministar turizma Daglas Koraca pohvalio ovaj projekt, rekavši kako je Istra i Savudrija pravi izbor mjesta za održavanje škole mira.

Škola je otišla korak dalje i svojom promidžbom. Naime, sami su učenici u likovnoj radionici osmislili logo škole, koji je bio otisnut na njihovim majicama, a tiskan je i promotivni letak u kojem su s brojnim fotografijama potkrijepili tematska događanja i sve aktivnosti u školi. Logo, koji simbolizira mir koji raste iz srca trebao bi postati trajni simbol ove škole.

Nakon podjele priznanja polaznicima treće smjene od strane Franje Habulina, predsjednika SABA RH i grupnog snimka sa svim polaznicima i Predragom Matićem službeno je zatvorena II. Ljetna škola mira, a nove snage su se vratile u svoje sredine bogatije za jedno veliko iskustvo jer su shvatile da je u zajedništvu snaga.

Voditeljica projekta Ljetne škole mira

Sanja Bosnić