Obljetnica formiranja Istarske brigade NOV Vladimir Gortan PDF Print E-mail

Prema naredbi br.28 Operativnog štaba za Istru, 1.travnja 1944. godine reformirana je Prva istarska brigada NOV Vladimir Gortan.

U sastav brigade ulaze I. i II. udarni bataljuni Operativnog štaba za Istru i III. Istarski partizanski bataljun. U to vrijeme u Istri se formira i I. partizanski odred "Učka" Operativnog štaba za Istru, a na obroncima Učke održava se Prva oblasna konferencija ujedinjenog saveza antifašističke omladine za Istru.

U povodu tih značajnih i povijesnih događanja prisijećamo se i obilježavamo 66. obljetnicu održavanja Omladinskog marša na Učku.

Potrebno je naglasiti daje za prvog komandanta brigade Vladimir Gortan postavljen Vitomir Širola Pajo.

Pri samom formiranju Brigade bilo je nazočno oko dvije tisuće omladinaca i omladinki iz cijele Istre. Na Učki se tada našla omladina Istre kao svijedočanstvo bratstva i jedinstva u suživotu multikulturalnosti i multinacionalnosti na Istarskom tlu. To je bila velika smotra koju je slavila cijela Istra.

Vremenom u sastav I. brigade ulazi IV. bataljun Pino Budičin, koji je tijekom rata bio popunjavan i talijanskim borcima. Brigada krajem 1944. godine ulazi u sastav slavne 43.Istarske divizije čiji je ratni put bio bogat operativnim djelovanjem diljem Istre, Gorskog Kotara, Like i Slovenije. Ta je divizija do kraja rata imala 182 poginulih, 432 ranjenih i 37 nestalih boraca. Formiranje Brigade Vladimir Gortan i održavanje omladinske konferencije bitni su događaji koji su pospješili omasovljavanje omladinskog pokreta u Istri.

Svi ti značajni događaji iz Narodnoslobodilačke borbe povod su prisječanja vrijednih povijesnih činjenica Istarskih partizana, pa SSOH organizira 1. travnja 1955. godine Marš na Učku, koji je postao tradicionalna omladinska zadaća sve do 1989 godine.

To je bio događaj kojeg je omladina iščekivala cijelu godinu kako bi se kroz druženje odalo poštovanje vrijednostima naše bogate povijesne baštine.

Nakon demokratskih promjena1990 -tih godina, ta je vrijedna tradicionalna manifestacija pala u zaborav.

Omladinski aktivisti 2005. godine reanimiraju i obnavljaju tu hvale vrijednu tradiciju, tako da se svake godine na Učki 1. travnja okuplja omladina i "bivši omladinski aktivisti" s područja Istarske i Primorsko – Goranske županije kako bi uz druženje očuvali te vrijednosti.

Tijekom bogate povijesti istarski čovijek je za svoju domovinu uvijek bio na raspolaganju, što se okarakteriziralo i velikim odazivom na mobilizaciju tijekom Domovinskog rata.

Ponosno možemo ustvrditi da rame uz rame stoje brigada NOV "Vladimir Gortan " i slavna 43.Istarska divizija sa 119. i 154. brigadom HV, sudionicima Domovinskog rata.

Tu našu nepobitnu povijesnu vrijednost na svojim plećima ponosno nosi naš VRIJEDNI ISTARSKI ČOVIK.

U izaslanstvu Saveza antifašista Istarske županije, koja je obilježila 77. obljetnicu reformiranja I.brigade NOV Vladimir Gortan na Učki, bila je u sastavu: Branko Oplanić, Romano Božac, Edo Jerman, Lovro Sangaleti, Boris Siljam i Radovan Krota.

 

Lovro Sangaleti