Otvoreno pismo potpredsjedniku Sabora Republike Hrvatske gospodinu Vladimiru Šeksu, predsjednici Vlade Republike Hrvatske gospodi Jadranki Kosor PDF Print E-mail
Poštovani,
 
Gledajući 18, travnja 2010. godine televizijski prijenos komemorativnog skupa, povodom obilježavanja 65. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, odlučio sam vam uputiti otvoreno pismo.
 
Iako obnašam funkcije potpredsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i predsjednika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije, obratit ću Vam se u osobno ime.
 
Ovaj način komunikacije odabrao sam iz razloga jer više godina ne želite primiti u radnu posjetu delegaciju SABA RH, ne dolazite na značajne skupove antifašista i ne čujete naš glas, glas naših foruma, dužnosnika i mnogobrojnog članstva. Vjerojatno nemate hrabrosti na iste doći i sudionicima narodnooslobodilačkog rata i antifašistima pogledati u oči i suočiti se sa istinom, zbog nepravdi koje ste im u ime vlasti koju obnašate nanijeli i to još uvijek činite.
 
Ne znam kako ste se osjećali atmosferom koju su vama i Vašim suradnicima priredili bivši logoraši, članovi njihovih obitelji i prisutni antifašisti Hrvatske na toj komemoraciji u Jasenovcu, ali moram priznati da ste, obzirom na vaš odnos prema antifašizmu u protekla dva desetljeća, bili hrabri kada ste došli odati počast žrtvama jednog od najstrašnijih stratišta Drugog svjetskog rata u režiji zločinačke takozvane "Nezavisne Države Hrvatske". Još hrabriji, predstavljajući se u svojim govorima, kao i niz puta do sada, štovateljima, čak i braniteljima tradicija narodnooslobodilačke borbe i hrvatskog antifašizma i tumači antifašističkih sastavnica Ustava Republike Hrvatske
 
Ali, ne može se istovremeno doživljavati ovacije i na Blaiburgu i u Jasenovcu. U Jasenovcu su toplo pozdravljeni oni koji su to svojim poštenim i iskrenim odnosom prema antifašizmu zaslužili.
 
Osobito je „dirljivo" bilo vaše obraćanje sudionicima narodnooslobodilačke borbe i bivšim logorašima uvjeravajući ih, kao i svih nas pred malim ekranima, u opredijeljenosti Sabora i Vlade u zaštiti tradicija hrvatskog antifašizma, koje je demokratski svijet ocijenio kao jedan od najvećih podviga i doprinosa pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu.
 
Odgovorno tvrdim da uglavnom svi vaši govori o antifašizmu, iznuđeni povijesnom istinom, služe u politikantske svrhe i kao zgodno štivo za obmanjivanje međunarodne zajednice.
 
Vrijeme je da pogledate istini u oči i prestanete manipulirati antifašizmom i njegovim sudionicima. Preživjeli logoraši i ostali sudionici komemoracije u Jasenovcu poslali su vam jasnu i nedvosmislenu poruku.
 
Da prethodno iznesene tvrdnje ne bi zvučale kao klevete, puko kritizerstvo, neargumentirana kritika a nadasve tendenciozne optužbe i kako se ne bi krivo tumačile i zloupotrebljavale, podsjetit ću vas na neke činjenice i postaviti neka pitanja, na koja bi rado čuo vaše odgovore:
 
- sva imovina SUBNOR-a oduzeta je od strane demokratske vlasti (radni prostori, stambeni fond itd). Ne pada vam napamet da tu nepravdu ispravite, dok u isto vrijeme vraćate imovinu čak i državnim neprijateljima - slugama okupatora;
 
- umanjili ste stečena prava sudionika NOB-e, niste riješili obeštećenje logorašima antifašistima zatočenicima nacifašističkih logora u Drugom svjetskom ratu;
 
- ne primjenjujete međunarodne konvencije i ne izvršavate obveze koje ste preuzeli potpisujući međunarodne i međudržavne ugovore;
 
- ne obnavljate oštećenu i uništenu spomeničku baštinu iz NOB-e, čak ni onu koja ima status zaštićenog spomeničkog blaga Republike Hrvatske, a o identificiranju, uhićenju i sankcioniranju počinitelja tih dijela da i ne govorimo;
 
- u obrazovnom sistemu tolerirate falsificiranje povijesnih istina i veličanje poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata;
 
- Savezu, zajednicama i udrugama antifašističkih boraca i antifašista niste osigurali mjesto koje im i na temelju vaših istupa pripada, uz primjerene uvjete za rad i odgovarajuće stalne izvore financiranja;
 
- sudionici antifašističke narodnooslobodilačke borbe nemaju pravo na dostojan posljednji ispraćaj, ali zato imaju pravo bez zaštite i dalje trpjeti nanesene im nepravde, maltretiranja, uvrede, laži, omalovažavanja, prijetnje i ostale neugodnosti. Još uvijek zbog sudjelovanja u antifašističkoj borbi, na koju se često pozivate, zahvaljujući vlasti koju obnašate nemaju pravo na život dostojan čovjeka;
 
- smišljeno se mirovine sudionika NOR-a s prosječnim iznosom oko 2.300 kuna svrstavaju u povlaštene mirovine, i njezini primatelji izlažu lažnim kritikama i osudama i prozivaju za korištenje privilegija;
 
- statusom udruga antifašista, bez mjesta u odgovarajućim ministarstvima, negira se uloga i žrtve u NOB-i i vješto stvara prostor za konfrontira nje braniteljskih udruga sa stečevinama antifašizma i udrugama antifašista.
 
- Što bi to branitelji obranili u Domovinskom ratu, bez NOB-e, odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a?
 
- Do kada ćete tolerirati i nesankcioniran naci-fašističke ispade ?
 
- Zašto vas nema na skupštinama SAB-a Republike Hrvatske, na Svečanom skupu povodom obilježavanje 65. obljetnice oslobođenja Dalmacija u Dubrovniku, Svečanom obilježavanju 65. obljetnice formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske u Splitu itd?
 
Uvažavajući situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi (u ekonomiji se to zove dužničko ropstvo) i vaše obveze u razrješavanju krize u koju ste nas doveli neznanjem pravnim normiranjem, legaliziranjem i toleriranjem pljačke, lopovluka i kompromitiranjem Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici, na kraju Vas pitam:
 
- Kada ćete iskreno i bez odlaganja početi provoditi Deklaraciju Hrvatskog Sabora o antifašizmu iz 2005.godine, kao minimum civilizacijskog odnosa i poštovanja tekovina hrvatskog antifašizma?
 
- Kada ćete primiti delegaciju SAB-a Republike Hrvatske i pozitivno odgovariti na višestruke i dugogodišnje zahtjeve da se Predsjednik Sabora i Predsjednik-ca Vlade suoče s istinom koja nije u skladu s vašim javnim istupima?
 
Ne dozvolite dalje manipuliranje ovom problematikom, osobito vi iz zakonodavne i izvršne vlasti, jer bi naše argumentirano iznošenje ovih i drugih istina moglo doprinijeti da se na putu u europske integracije otvori još jedno novo poglavlje - odnos hrvatskih vlasti prema antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi i njezinim sudionicima. Nema sumnje da je taj odnos sramotan, a vaše zasluge za takvo stanje nisu male.
 
Kada vaš odnos prema antifašizmu i njegovim sudionicima bude primjeren i temeljen na suvremenim civilizacijskim dosezima, kako u teoriji, tako i u praksi, tada vam neće zviždati i negodovati na najvećem stratištu u ovom dijelu Europe u Drugom svjetskom ratu. Tada će i vaši govori imati vjerodostojnost i biti prihvaćeni s odobravanjem.
 
Sve izneseno spreman sam obrazložiti i braniti argumentirano i nepobitnim činjenicama, uz napomenu do nažalost, značajan broj argumenata za navedeno možete naći u zakonima, uredbama i odlukama Sabora, Vlade i nadležnih ministarstava, u školskim udžbenicima koje vaši organi odobravaju i dakako u ponašanju organa mjesne uprave i samouprave.
 
S poštovanjem,
Branko Grošeta
 
Na znanje.
- Predsjedniku Republike Hrvatske, prof. dr. sc Ivu Josipoviću
- Sabor Republike Hrvatske
- Vlada Republike Hrvatske
- počasnom Predsjedniku SABA RH Stjepanu Mesiću
- SABA Republike Hrvatske
- sredstvima javnog priopćavanja